open-navfaktor-logo
search
Opravdana bojazan
Vujanović: Peletu i ogrjevnom drvetu su nerealno visoko podignute cijene
Federalno ministarstvo trgovine upoznalo je Vladu Federacije BiH na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu o realizaciji zaključka od 23. juna u vezi sa izvršenim uvidom u stanje zaliha i kalkulacije cijena proizvođača i trgovaca oblog ogrjevnog drveta i peleta.
29.07.2022. u 14:36
get url
text

Tada je usvojena informacija Ministarstva o potrebi analize ovih cijena u Federaciji BiH, te je u skladu sa zaduženjem Federalni tržišni inspektorat izvršio inspekcijski nadzor kod 14 proizvođača i trgovca peleta, briketa, oblog ogrjevnog drveta i cijepanog ogrjevnog drveta.

Podsjećanja radi, Vlada Federacije je reagirala čim je u BiH došlo do nestašica i rasta cijena peleta i ogrjevnog drveta, usljed povećane potražnje evropskog tržišta za ovim proizvodima što je prvenstveno rezultat rata u Ukrajini i traženja alternativa za ruski plin pred predstojeću sezonu grijanja.

Kako je Vladu izvijestio federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović inspektori su kod većine kontrolisanih subjekata nadzora utvrdili niz nepravilnosti i nedostataka, vezano za neposjedovanje odgovarajuće dokumentacije koja prati robu, kao i neažurnog vođenja trgovačkih  knjiga.

- Uz ostale utvrđene nedostatke, iz izvještaja Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) jasno je da su proizvođači i prodavci ogrjevnog materijala, koristeći novonastalu situaciju općeg povećanja cijena roba i usluga izazvanih, nerealno visoko podigli cijene, pri tome ne pokazujući društvenu odgovornost i socijalnu osjetljivost u aktuelnom momentu globalne inflacije i smanjenja kupovne moći stanovništva - istaknuto je u informaciji koju je podnio ministar Vujanović.

Također, podsjetio je da je Vlada Federacije u Inicijativi upućenoj Vijeću ministara BiH tražila zabranu izvoza do 31.12.2022. godine, ali je Vijeće ministara BiH donijelo Odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta, koja se primjenjuje 90 dana od dana njenog stupanja na snagu. 

- Kada uzmemo u obzir da 90 dana ističe 24. septembra ove godine, što je period još uvijek prije predstojeće sezone grijanja koja počinje 1. oktobra, evidentno je da je puno veći značaj zadnjeg kvartala tekuće godine. Tokom analize tržišta i inspekcijskih nadzora uočeno je da je poslovna politika i ambicija privrednih subjekata koji prometuju ogrjevnim materijalom dominantno orijentirana ka izvozu s ciljem ostvarivanja maksimalnog profita, a ne vodi se dovoljno računa o zadovoljenju potreba domaćeg tržišta, kako količinski, tako i cjenovno. Zbog toga je opravdana naša bojazan da do 24. septembra neće doći do željenog ispoljavanja ekonomskog patriotizma - upozorio je ministar Vujanović.

Kako je najavio, u tom slučaju, Ministarstvo će Vladi Federacije predložiti nove mjere zaštite građana, ne isključujući i najrestriktivnije zakonske mjere, te zahtjev za produženje trajanja Odluke Vijeće ministara BiH o zabrani izvoza ogrjevnog materijala do kraja ove godine.

Inače, Federalno ministarstvo trgovine je u saradnji sa FUZIP-om radi zaštite interesa građana, preduzeća i javnih ustanova u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, koji koriste ove energente pokrenulo već niz drugih aktivnosti.

Na poziv federalnog ministra trgovine održan je sastanak s predstavnicima Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH i privrednika, koje je predvodio predsjednik Grupacije šumarstva i drvne industrije.

Sastanku su prisustvovali i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, glavni federalni tržišni inspektor i savjetnik premijera Federacije BiH za ekonomska pitanja. Cilj sastanka bio je koordiniranje zajedničkih aktivnosti radi osiguranja urednog snabdijevanja peletom i ogrjevnim drvetom u predstojećoj sezoni grijanja uz ekonomsko prihvatljive cijene uz maksimalnu socijalnu osjetljivost primjerenu ekonomskoj realnosti.

- Istakli smo da bi u ovom momentu realna cijena za tonu peleta trebala iznositi od 400 do 450 KM, a za kubni metar iscjepanog ogrjevnog drveta od 100 do 120 KM. Također je istaknuto da će, ukoliko izostane volja adresiranih poslovnih subjekata iz ove oblasti, Vladi Federacije BiH biti predloženo da u skladu sa zakonom i nadležnošću, poduzme i inicira mjere zaštite ekonomskih i potrošačkih interesa građana, ne isključujući i najrestriktivnije zakonske mjere. Rast cijena energenata dovodi potrošače u vrlo nezavidan položaj, a cilj Vlade Federacije BiH je da zaštiti domaće tržište i osigura dovoljne količine peleta i ogrjevnog drveta po ekonomsko prihvatljivim cijenama - istakao je ministar Vujanović, koji je na sjednici Vlade predočio i pregled raspona nabavnih cijena, marže i maloprodajnih cijena ogrjevnog materijala, a koji potvrđuje nerealno visoko podignute cijene, saopćeno je iz Vlade FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.