open-navfaktor-logo
search
Općina Centar
Za 10 dana rekonstruisano 436 metara kanalizacione mreže u ulici Koševo
I pored toga što su radovi bili vrlo složeni i zahtjevni, uz prisustvo velikog broja instalacija i šahtova što je dodatno otežavalo izvođenje radova, radnici su iste priveli kraju i prije predviđenog roka
Rešad Dautefendić
30.08.2019. u 11:00
get url
text

Radovi na rekonstrukciji separatne kanalizacione mreže u ulici Koševo su završeni. Ovim radovima obuhvaćena je dionica od ulice Sutjeska do raskršća sa ulicama Bolnička i Patriotske lige, a ukupna dužina trase je 436 metara. Izvršena je rekonstrukcija fekalnog kanala dužine 246 metara i kišnog kanala 206 metara. Uporedo sa iskopima i polaganjem cijevi, vršilo se prespajanje postojećih priključaka za objekte. Ovom rekonstrukcijom stare betonske cijevi su zamijenjene cijevima od centrifugalnog poliestera.

I pored toga što su radovi bili vrlo složeni i zahtjevni, uz prisustvo velikog broja instalacija i šahtova što je dodatno otežavalo izvođenje radova, radnici su iste priveli kraju i prije predviđenog roka. Naime, planirani rok završetka ovih radova bio je 20 dana od dana početka, međutim uloženim naporom i trudom radnika radovi su uspješno završeni za 10 dana što je duplo manje od predviđenog.

Projekat izgradnje separatne kanalizacione mreže na ovom lokalitetu je od velike važnosti i značaja čime će se poboljšati kvalitet života samih građana, navodi se u saopćenju Općine Centar.

S obzirom da su završeni radovi na kanalizacionoj mreži, u ponedjeljak je planiran početak radova na rekonstrukciji vodovodne mreže. U ulici Koševo, izvedeni su radovi na postavljanju pivremenog voda i uvezivanju istog, te je izvršena dezinfekcija i ispiranje istih. Nakon analize vode novopoloženog cjevovoda rezultati su u skladu sa Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće te se može pristupiti radovima na rekonstrukciji cjevovoda. Na ovoj dionici planirana je rekonstrukcija oko 270 metara distributivnog cjevovoda profila DN 200 mm.

Rekonstrukcija vodovodne mreže ove ulice predviđena je u cilju smanjenja gubitaka u zoni vodosnabdijevanja "Skenderija". Investitor ovih radova je Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS zajedno sa Općinom Centar, izvođač zemljanih radova je firma Grakop d.o.o a montažne radove izvodi KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.