open-navfaktor-logo
search
Masovne kontrole
Za sedam dana u RS-u 199.000 KM kazni, u četiri lokala zabranjen rad
Zbog nepoštovanja preventivnih mjera zaštite od epidemije u zajednici i radnim sredinama, inspektori u RS-u su u kontrolama u proteklih sedam dana izrekli kazne u ukupnom iznosu od 199.000 КM, dok je za četiri objekta izrečena mjera privremene zabrane rada.
08.03.2021. u 12:20
get url
text

Inspektori RS-a su u saradnji sa inspektorima jedinica lokalne samouprave, protekle sedmice izvršili 2.693 inspekcijske kontrole, a u 158 slučajeva evidentirani su prekršaji.

- Utvrđene nepravilnosti odnosile su se na propuste u organizaciji radnog prostora, broj osoba koje mogu boraviti istovremeno u objektu i korištenje lične zaštitne opreme - navedeno je iz Inspektorata RS-a.

S obzirom na veoma nepovoljnu epidemiološku situaciju u RS-u, kontrolni organi, kako je istaknuto, nastavljaju sa intenzivnim kontrolama sa svim raspoloživim kapacitetima, a u skladu sa zaključkom Štaba za vanredne situacije RS-a i preporukama Instituta za javno zdravstvo.

- Imajući u vidu da borba sa virusom korona traje već godinu dana, te da su svi privredni subjekti upoznati sa mjerama kojih se trebaju pridržavati, evidentno je da nedogovorni pojedinci svjesno krše epidemiološke mjere, zbog čega i snose posljedice u skladu sa zakonom. Za potrebe pojačanog nadzora, angažovani su inspektori svih 13 inspekcijskih sektora. Rad inspektora organizovan je u smjenama, u radne dane, kao i dane vikenda. Pozivamo poslovne subjekte da se pridržavaju mjera i ne izlažu se riziku, te da imaju na umu da jedan dolazak inspektora u toku dana ne znači da su izuzeti od ponovne posjete - saopćeno je danas iz Inspektorata RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.