open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Za struku Dodikove izjave su politikanstvo: BiH će nabaviti vakcinu koja će biti korištena u EU
Oči cijelog svijeta uprte su u istraživače koji rade na razvoju vakcina protiv COVID-19, jedinog efikasnog sredstva koje će zaustaviti pandemiju novog koronavirusa.  
14.12.2020. u 21:35
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik u ulozi ljekara: Zapadne vakcine protiv korone izazivaju neplodnost, samo je ruska dobra

No, glas protiv nekih eksperimentalnih vakcina za COVID-19 podigla je Američka biskupska konferencija.

Naime, američki biskupi, predvođeni nadbiskupom Josephom Naumannom, uputili su pismo predsjedniku Donaldu Trumpu i direktoru Agencije za hranu i lijekove (FDA) kojim su upozorili da mnoge eksperimentalne vakcine protiv COVID-19 nisu etički prihvatljive.

Vakcine prije odobravanja moraju zadovoljiti i kriterije etičkog komiteta

- Tražimo da se pri razvoju vakcine poštuju temeljna moralna načela, posebno načelo svetosti ljudskog života, koji se nikada ne smije zloupotrebljavati – navodi se, između ostalog, u pismu Američke biskupske konferencije.

Članovi Američke biskupske konferencije podsjećaju da su neke vakcine direktno povezane sa, kako oni navode, "namjernim pobačajima".

- Radi se o embrionalnim ćelijama HEK-293 i PER. C6 koje su izolirane iz tkiva pobačenih djevojčica. Te ćelije transformirane su u poligon za proizvodnju besmrtnih ćelijskih linija koje se danas koriste u razvoju vakcina kompanija AstraZeneca u saradnji sa Univerzitetom Oxford, CanSino Biologics iz Pekinga, Johnson & Johnson, Moderna te u eksperimentalnim fazama razvoja vakcine kompanija BioNTech i Pfizer – navodi se u pismu Američke biskupske konferencije.

Prof. dr. Jasenko Karamehić

Prof. dr. Jasenko Karamehić, imunolog, kaže kako je nemoguće zamisliti da FDA, koja ima najrigoroznije kriterije kod registriranja lijekova, nije ispoštovala i sve etičke principe.

- FDA ima vrlo stroge protokole, ja ih poznajem dobro, a isti kriteriji su i u Velikoj Britaniji. Vakcine u tim državama ne bi mogle biti odobrene da nisu zadovoljile i sve kriterije etičkih komiteta u kojima sjede i vjerska lica. Pa slučaj uzimanja matičnih ćelija iz fetusa 1972. godine u nizozemskom Leidenu nije se mogao desiti bez etičke procedure. To znam jer mi je to, kao članu Komisije za darivanje organa, uža specijalnost. Ne može se uzeti organ bez saglasnosti roditelja donatora i države – objašnjava Karamehić.

Kaže kako bi svima, pa i vjerskim poglavarima trebalo biti jasno u kakvoj se situaciji nalazi čovječanstvo.

- U ratu smo sa nevidljivim virusom koji izaziva nepoznatu bolest koja je bacila na koljena cijeli svijet. COVID-19 je sistemska bolest, koja vrlo vjerovatno napada i reproduktivne organe kod žena, a kod muškaraca i djece izaziva sterilitet. Mi to pretpostavljamo, ali ako je tako – kako to onda zaustaviti!? Ne može biskupska konferencija reći jedno, a zanemariti drugo – dodaje Karamehić.

Sumnju na zdravstvenu ispravnost vakcina protiv COVID-19 proteklog vikenda iznio je i Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, ustvrdivši da će on izričito primiti rusku vakcinu jer, kako je kazao, "ne vjeruje komercijalnim koje dolaze sa Zapada".

VEZANI TEKST - Komšić: Dodik se ne bi trebao stavljati u ulogu medicinskog eksperta, nadam se da će prestati sa time

- Ne vjerujem u komercijalne priče koje dolaze sa Zapada. Ovdje vakcinu pravi država i vakciniše svoje stanovnike. To znači da treba imati povjerenje za razliku od ovih pretendenata ko će prije napraviti vakcinu na Zapadu. Svakakvih tu spekulacija ima, da će vakcina sa Zapada utjecati na sterilitet stanovništva i mnogo čega drugog što ne možete znati - kazao je Dodik i poručio da će entitet RS nabaviti vakcinu za svoje stanovništvo isključivo iz Rusije.

Karamehić je izjavu Dodika okarakterisao kao obično politikanstvo i nekompetentnost.

- Svjetska zdravstvena organizacija reagirala je odmah na rusku vakcinu "Sputnik-V" koja nije imala treću fazu kliničko-farmakoloških ispitivanja. Kazali su kako je ona nedorečena, da nije kompetentna vakcina. Naravno, kasnije je i ona podvrgnuta trećoj fazi ispitivanja. Kažu kako je u trećoj fazi ruska vakcina pokazala učinkovitom u 96 posto slučajeva i ja im vjerujem. No, ja vjerujem i u vakcine koje dolaze sa Zapada. Šta je Dodik htio da kaže – da u Rusiji vakcinu pravi država, a na Zapadu neko drugi. Jesu to privatne kompanije koje rade na vakcini, ali njihov proizvod mora proći sva regulatorna tijela u državi. Ne može privatnik priznati vakcinu nego država. Na zapadu je sve privatno. I Univerzitet Yale, na kojem sam i ja radio, je privatni, ali tamo rade najbolji naučnici na svijetu – Nobelovci – naglašava Karamehić.

Prof. dr. Damir Marjanović

Prof. dr. Damir Marjanović, profesor genetike i bioinženjeringa, istakao je da se po pitanju vakcina protiv COVID-19 javnost "treba ravnati" isključivo prema imunolozima i epidemiolozima te naučnim magazinima poput "Nature" i "Lancet".

Besmisleno je odgovarati na izjave raznih konferencija i udruženja 

Rukovodilac Službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona prim. dr. Blaško Topalović kaže kako je u vrijeme kada pandemija izazvana koronaviruisom hara svijetom, besmisleno odgovarati i trošiti riječi na izjave raznih konferencija i udruženja. 

Prim. dr. Blaško Topalović

- U ovom slučaju nauka i struka su ti koji će dati potrebne odgovore. Gadna su vremena, naravno svako ima pravo da kaže šta misli, ali ta mišljenja nisu naučno potkrijepljena i samim tim nemaju težinu. Svaka vakcina, pa i ova protiv COVID-19, mora proći stručnu i naučnu provjeru, a to znači da moraju proći više stepenica u provjeri, kako sigurnosti, tako i kvaliteta i imati naučno potkrijepljene podatke o učinkovitosti. Taj posao ne radi "neko tamo", nego verificirane institucije, kako na nivou samog proizvođača, Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Evropske unije, lokalnih državnih agencija za kontrolu lijekova. To su najmanje tri, četiri instance koje lijek mora proći prije nego što se pusti u široku upotrebu. Što se tiče BiH, naša država će nabaviti one vakcine koje će se koristiti i u drugim državama Evropske unije. Koje su to vakcine, u ovom trenutku niko ne zna – naglasio je Topalović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.