open-navfaktor-logo
search
Populizam
Zahiragić: Stav bilo koje kantonalne skupštine o Zakonu koji je donio Inzko je apsolutno irelevantan
Zastupnica Naroda i pravde u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Edita Velić danas je podnijela inicijativu da se na dnevni red sjednice Skupštine BPK uvrsti Deklaracija kojom bi se podržale Izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločina koje je donio Valentin Inzko.
27.07.2021. u 19:09
get url
text

Haris Zahiragić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo prokomentirao je glasanje u Skupštini BPK pojašnjavajući zbog čega zastupnici SDA nisu glasali za ovu deklaraciju.

- Zastupnici SDA nisu podržali taj populizam, koji na prvu možda djeluje naivno, ali je zapravo veoma opasan.

Naravno, uslijedili su tekstovi na političkim portalima usmjereni spram SDA, a koja je zapravo jedina politička partija koja nije odustajala od ove teme i lobiranja kod međunarodne zajednice za donošenje takvog Zakona.  Zašto opasan? Podrška bilo koje Skupštine na nižem nivou nekom, a posebno ovom državnom Zakonu, legitimira i zahtjeve entitetske Skupštine da se negativno izjasni spram istog – naveo je Zahiragić.

Istakao je da "uz dužno poštovanje, koga zanima stav bilo koje kantonalne skupštine?".

- Zakon je donesen u skladu sa Daytonom, Ustavom i Bonskim ovlaštenjima, a danas je i objavljen u Službenom glasniku BIH, čime je zvanično i stupio na snagu! Svaki stav, bio on pozitivan ili negativan, bilo kojeg opštinskog, kantonalnog ili entitetskog predstavničkog tijela, na tu temu apsolutno je irelevantan! Zato, želeći da vjerujem da zastupnica NIP-a nije imala loše namjere, dobronamjerno pozivam sve zastupnike da se ne igraju sa ovako ozbiljnim temama – zaključio je Zahiragić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.