open-navfaktor-logo
search
Kategorični
Zaimović: Do 16 sati čekamo odgovor iz OHR-a, ako ga ne dobijemo, danas raspravljamo o potezima Schmidta
U nastavku sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije predsjedavajući Mirsad Zaimović je objasnio zastupnicima kako je potpisao pismo za visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da prisustvuje sutrašnjem dijelu sjednice. 
26.07.2022. u 13:21
get url
text

Od Schmidta se traži da zastupnicima prezentuje namjere u vezi s Izbornim zakonom BiH i Ustavom Federacije BiH.

Potpisano pismo za OHR 

Zastupnik Mašić (SDP) se javio u ime Kluba zastupnika SDP-a i tražio da Zaimović pročita dnevni red jer smatra kako danas treba da se izjašnjavaju o Informaciji o aktivnostima OHR-a u vezi s izmjenama Ustava Federacije Bosne i Hercegovine i nametanja Izbornog Zakona Bosne i Hercegovine.

Zaimović mu je kazao kako su već glasali o dnevnom redu i da je trebao tada da reagira.

- Danas smo uradili tako, nije bilo intervencije kakvu sada imate, a svi smo glasali. Što se tiče tačke na koju aludirate, upravo sam potpisao pismo visokom predstavniku da ćemo sutra u 10 sati nastaviti sa drugim dijelom sjednice, da očekujemo njegovo prisustvo, da tražimo informaciju. Ne možemo od čovjeka tražiti informaciju za pola sata. Smatrao sam da je korektno vrijeme i tajming da sutra počnemo s tom tačkom - obrazložio je Zaimović.

Uprkos tome Mašić je nastavio pričati, na što ga je Zaimović opomenuo kazavši da mu po Poslovniku ne može dati riječ.

- Kolega Mašiću, nemojte to više raditi, svi su ovdje svjedoci. Glasali ste za dnevni red. Sjedite. Ako ne želite, ostanite stajati - rekao je Zaimović, a Mašić nije prestajao pričati.

- Da, ja sam protiv države, a ti si za državu. Prekidam sjednicu pet minuta. Na bazi Etičkog kodeksa ću tražiti sankciju za ovo. Nemate poslovničku mogućnost da glasate. Trebali ste pratiti kada smo usvajali dnevni red, niste pratili kao ni ostalo - rekao je Zaimović i dao pauzu.

Nakon desetominutne pauze Zaimović se obratio zastupnicima. 

Čeka se odgovor do 16 sati 

- Izglasali smo dnevni red, tačno je da ja nisam pročitao tačke. Suština Mašićeve reakcije je bila da se tačka o visokom predstavniku smatra prioritetnom. Namjera je bila da ostavimo prostor OHR-u za informaciju i da dođe ovdje sutra visoki predstavik u 10 sati. 

U međuvremenu, članovi kolegija izrazili su sumnju da visoki predstavnik uopće želi da dođe. Dogovorili smo da naše stručne službe traže od kabineta visokog predstavnika informaciju do 16 sati da li će sutra doći. Ukoliko odgovor do 16 sati bude potvrdan, idemo sutra sa ovom tačkom. Ukoliko ne dobijemo nikakav odgovor do 16 sati ili negativan, danas razmatramo ovu tačku. Nemamo šta čekati, politički stav trebamo iskazati - rekao je Zaimović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.