open-navfaktor-logo
search
Incident u Parlamentu
Zaimović morao prekinuti sjednicu, zastupnica Đogić se "obrušila" na Čengića zbog Fikreta Abdića
U Zastupničkom domu Parlamenta FBiH incidentnu situaciju izazvala je zastupnica Elma Đogić iz Laburističke stranke zbog koje je predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović bio prinuđen nakratko prekinuti sjednicu. U trenutku kada se na sjednici raspravljalo o Prijedlogu Etičkog kodeksa zastupnika u Zastupnčkom domu Parlamenta FBiH Đogić se obrušila na zastupnika Irfana Čengića (SDP).
27.10.2021. u 16:27
get url
text

- "Svečano izjavljujem da ću povjerenu dužnost obavljati savjesno, pridržavati se Ustava i zakona Bosne i Hercegovine, FBiH, zalagati se za ljudska prava i slobode, ravnopravnost građana... Ovaj tekst izjave zastupnici su izrekli, ali do njihovog je karaktera kako je primjenjivati. Ima zastupnika kojima, kako kažu, katakter ne dozvoljava da sarađuju sa pojedincima i lokalnim zajednicama, i koji koriste svoju funkciju za javno iznošenje vlastitog mišljenja zloupotrebljavajući funkciju zastupnika koju obnaša u cilju skretanja pažnje na svoj lik i djelo. Time se poslužio zastupnik iz SDP-a Irfan Čengić, zloupotrijebivši poziciju zastupnika u ime predsjednika Komisije za lokalnu samoupravu i medijsku naklonjenost koju ima, prilikom radne posjete USK 10.2.2020. i obmanuo općinskog načelnika, kompletnu administraciju i građane Općine Velika Kladiuša igrajući se pečatom, aktima Parlamenta FBiH i za to nije snosio odgovornost - izdeklamovala je Đogić, da bi je predsjedavajući Zaimović upozorio da to nije tačka dnevnog reda, već etički kodeks.

Ona je nastavila izlaganje.

- Nakon slanja za poziv pred održavanje sjednice, Čengić je obavijestio općinu o otkazivanju sastanka a ista je putem medija saznala da je taj sastanak u Bihaću održan. Svjesno je prekršio protokol i uskratio poziv načelniku Fikretu Abdiću i administraciji - rekla je Đogić.

Ponovo je regairao Zaimović.

- Kolegice govorimo o etičkom kodeksu. Pretvorili ste priču u posjetu USK. Ako ne pređete na dnevni red, oduzet ću vam riječ - upozorio je Zaimović.

Međutim, Đogić je nastavila pričati za govornicom.

- Nakon dvije opomene oduzimam vam riječ. Ovog trenutka ću dati pauzu i nećemo više slušati nešto što nema veze sa dnevnim redom. Vidim da ste uzbuđeni, tolerisao sam predugo ovo što radite s Poslovnikom, to više neću. Ili sjednite na svoje mjesto, ili ću dati pauzu - rekao je Zaimović.

S obzirom da Đogić nije prestajala pričati, Zaimović je dao petominutnu pauzu, Đogić je ostala za govornicom.

Nakon pauze replicirao joj je Irfan Čengić.

- Ja ću puno smirenije. Kada je u pitanju slučaj o kojem priča kolegica imali smo komisiju pri kojoj smo obilazli prije korone jedinice lokalne samouprave i nakon konsultacija sa svim članovima komisije odlučili smo da ne želimo da se sastajemo sa načelnikom općine Velika Kladuša jer je u tom trenutku bio presuđeni ratni zločinac. Nakon te konsultacije poslao sam dopis da se sastanak za tu općinu otkazuje, a da ćemo možda imati nekom drugom prilikom. Nakon prijave Etičkoj komisiji moram pohvaliti predsjednicu Samiru Begić koja je tu prijavu stavila na dnevni red, etička komisija je razmatrala prijavu i jednoglasno odbila tu prijavu. Da, tačno je da moj ni karakter ni moral ne dozvoljava da se sastajem sa ratnim zločincima bez obzira koje su vjere i nacije. Hvala Bogu da je to predviđeno Inzkovim zakonom, a svi poput vas kolegice koji veličate ratne zločince možda ćete biti krivično gonjeni - rekao je Čengić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.