open-navfaktor-logo
search
Promjena
Zaimović: Zastupnički dom će raspravljati o stanju u svim bolnicama, ne samo o KCUS-u
Treba da vidimo kakvo je ukupno stanje u svim kliničkim centrima, kantonalnim bolnicama, kako ne bi nikoga izdvajali, rekao je Mirsad Zaimović
06.01.2020. u 14:24
get url
text

Iako je prvobitno za 28. januar bila zakazana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj se trebalo razmatrati stanje u oblasti zdravstva i situacija u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, uvjetima liječenja, odlasku ljekara, te tačke su proširene.

Kako je za Faktor rekao Mirsad Zaimović, predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH, neće 28. januara razmatrati samo stanje u KCUS-u, već i u ostalim bolnicama u FBiH.

- Više od 20 zastupnika (SDP, NS, NIP, PDA i A-SDA) je podnijelo zahtjev za održavanje tematske sjednice vezano za Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. U međuvremenu klub SDA, SBB i nezavisnih zastupnika su pokrenili inicijativu da se generalno raspravlja o zdravstvu. Za to su i samostalni zastupnici koji su napustili SDP, koji traže da se raspravlja i ostalim kliničkim centrima. Imamo mi situaciju da napuštaju zemlju ljudi koji su radili u ozbiljnim firmama i na odlično plaćenim poslovima, kao i iz drugih kliničkih centara, a ne samo iz KCUS-a, zbog uvjeta koje imaju u drugim zemljama - govori nam Zaimović i dodaje:

- Zbog svega treba da vidimo kakvo je ukupno stanje u svim kliničkim centrima, kantonalnim bolnicama, kako ne bi nikoga izdvajali. Da čujemo sve, a ne samo one koje bira opozicija ili pozicija. Vjerovatno će biti rasprava o svim zdravstvenim ustanovama, i takav zahtjev mi je upravo najavljen. Dobro je da čujemo i ostale - rekao nam je Zaimović.

Pričali smo i sa zastupnikom Dževadom Adžemom (DF-GS).

- Mišljenja sam da na sjednici treba da se osvrnemo i na činjenicu da nam je istekla Strategija o zdravstvu 2008-2018. Znate, zdravstvo je vezano i za demografiju, starenje. A odlazak ljekara, pružanje zdravstvenih usluga, sakupljanje novca za liječenje su samo posljedica neizgrađenog sistema u oblasti zdravstva. Sjednica ukoliko ne rezultira jasnim stavovima i opredjeljenjem kakvo zdravstvo želimo i koji obim zdravstvene zaštite, sve će to biti populizam - rekao je Adžem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.