open-navfaktor-logo
search
Nije odobreno glasanje u BiH
Muhasilović: Politika iz RS-a se preko Vijeća ministara sveti evropskim zemljama, može im se vratiti kao bumerang
Nije postignut konsenzus za prihvatanje diplomatskih nota ambasada Poljske, Slovenije i Rumunije u Sarajevu za organiziranje glasanja njihovih državljana koji borave u BiH povodom izbora za Evropski parlament i lokalnih izbora u Rumuniji.
AUTOR: M. R. S.
04.06.2024. u 19:32
get url
text
Jahja Muhasilović
Jahja Muhasilović
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije odobrilo da državljani Poljske, Rumunije i Slovenije, koji borave na teritoriji Bosne i Hercegovine, u našoj zemlji glasaju na predstojećim izborima za Evropski parlament i za lokalne izbore u Rumuniji.
Kako je saopćeno, nije postignut konsenzus za prihvatanje diplomatskih nota ambasada Poljske, Slovenije i Rumunije u Sarajevu za organiziranje glasanja njihovih državljana koji borave u BiH. Ovakva praksa, barem u posljednje vrijeme ako ne i nikad, nije zabilježena.
Konsenzus nije, kako nam je potvrđeno, postignut jer su protiv bili ministri stranaka iz RS-a, odnosno SNSD-a i DNS-a.
Šta to znači po odnose Bosne i Hercegovine s tim zemljama, po diplomatiju i ugled, pitali smo vanjskopolitičkog eksperta Jahju Muhasilovića.
- Definitivno smo poslali lošu poruku zemljama Evropske unije. Ovo je pokušaj srpske politike, odnosno politike iz RS-a da se preko Vijeća ministara Bosne i Hercegovine sveti zemljama koje su u Generalnoj skupštini UN-a glasale za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Otvaraju prostor probosanskim strankama koje bi mogle sada uvjetovati, naprimjer, Mađarsku koja je bila protiv Rezolucije ili suzdržane zemlje.
Ali srpskoj politici je lakše jer je destruktivna. Probosanska želi da gradi. Ovakav način ponašanja srpske politike sutra im se može vratiti kao bumerang, da probosanske stranke to vrate u odnosima sa Mađarskom, Kinom, Rusijom – rekao je Muhasilović.
Ponovio je da je onim što se desilo na Vijeću ministara BiH poslana loša poruka, te istakao da se politika iz RS-a sveti građanima Poljske, Rumunije i Slovenije.
- Srpska politika pokazuje da nije raščistila sa genocidnom politikom – dodao je Muhasilović.
Postavlja se i pitanje reakcije iz ovih zemalja i eventualnih posljedica, imajući u vidu da je time što Vijeće ministara BiH ne dozvoljava državljanima ove tri zemlje da glasaju na teritoriji BiH, na neki način oduzeto biračko pravo kao temeljno građansko i političko pravo.
- Mislim da je Evropska unija svjesna da to ne radi Bosna i Hercegovina kao država već odmetnuti element, koji može to da radi zbog dejtonskog uređenja. Trebali bi kazniti srpsku politiku u BiH. Kažnjavaju ih već, limitiraju račune, tijesni im se djelovanje na međunarodnom planu. I kroz crne liste se pokazalo da rade protiv sebe – prokomentirao je Muhasilović.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.