open-navfaktor-logo
search
Vitalni nacionalni interes
Zakon o Agenciji za visoko obrazovanje RS-a ide na Ustavni sud RS-a; Tabaković: Uzima se nadležnost državne agencije
Vjerujem da će Ustavni sud RS-a odbiti naš veto, ali onda se otvara mogućnost podnošenja apelacije Ustavnom sudu BiH, pojasnio je Tabaković.
AUTOR: M. R. S.
23.04.2024. u 15:17
get url
text
Zakon o Agenciji za visoko obrazovanje RS-a upućen je Vijeću za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS-a na odlučivanje, saopćeno je iz Narodne skupštine RS-a. 
Do ovoga je došlo nakon što danas ni zajednička komisija Narodne skupštine RS-a i Vijeća naroda RS-a nije postigla saglasnost o amandmanu Kluba bošnjačkog naroda na ovaj zakon. 
Alija Tabaković (SDA), delegat Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a, pojasnio je da je sporan član 7. Zakona o Agenciji za visoko obrazovanje RS-a, usvojenog prošli mjesec u Narodnoj skupštini RS-a. 
- Njime se uzima nadležnost državne Agencije za visoko obrazovanje. Skoro identičan zakon je ranije poništio Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Vjerujem da će Ustavni sud RS-a odbiti naš veto, ovaj zakon će stupiti na snagu i onda se otvara mogućnost da članovi Predsjedništva BiH, rukovodstva Parlamenta BiH ili devet zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputi apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti zakona - pojasnio je Tabaković, dodavši da će biti dovoljno zastupnika da podnesu tu apelaciju. 
Kazao je da smatra da će Ustavni sud RS-a odbiti veto Kluba bošnjačkog naroda jer u praksi potvrdi sve što usvoji Narodna skupština RS-a jer ih "imenuje NSRS i pod kontrolom su vlasti". 
- Međutim, vjerujem da će zakon biti oboren u Ustavnom sudu BiH jer je identičan zakon već ranije oboren. Od ovoga se razlikovao u samo par riječi, ali suštinski je isto - dodao je Tabaković. 
Kako je saopćeno iz NSRS-a, dvije trećine Kluba bošnjačkog naroda ili pet od osam delegata pokrenulo je vitalni nacionalni interes kada je riječ o Zakonu o Agenciji za visoko obrazovanje RS-a.
- Predsjedavajuća Vijeća naroda RS-a Srebrenka Golić na sjednici je rekla da je do sada podneseno 195 zahtjeva za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa, a da je samo u devet slučajeva Ustavni sud RS-a i Ustavni sud BiH procijenio da postoji osnov za to - navedeno je u saopćenju NSRS-a.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.