open-navfaktor-logo
search
Evropski uvjet
Zakon o VSTV-u stigao u Parlament BiH: Hoće li i zastupnici ignorirati kritike međunarodne zajednice
Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću stigao je u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine i to u tekstu koji su kritizirali predstavnici međunarodne zajednice nazvavši ga nazadnim.
04.07.2023. u 14:19
get url
text

VEZANI TEKST - Ambasadori poslali oštro pismo bh. vlasti zbog "nazadnih" izmjena Zakona o VSTV-u

Izmjene i dopune ovog zakona usvojilo je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na sjednici 11. maja, a nakon toga je stiglo oštro pismo ambasadora u kojem su osporavali tri člana zakona navodeći da, umjesto da unaprijede transparentnost i integritet, predložene izmjene imaju potencijal da razvodne ove standarde dok istovremeno negiraju i svrhu i proces samih mehanizama integriteta.

- Pozivamo Parlamentarnu skupštinu BiH da se vrati na tekst Nacrta zakona koji je prethodno ocijenjen kao usklađen sa evropskim i međunarodnim standardima i to tako što će odbaciti izmjene odredbi članova 10a, 86a i 86c od 12. maja 2023. godine – naveli su u pismu koje su potpisali ambasadori OSCE-a, Delegacije EU-a u BiH, Švedske, SAD-a, Velike Britanije, Švicarske i visoki predstavnik u BiH.

Ova tri člana zakona odnose se na određivanje sukoba interesa člana VSTV-a, transparentnost i provođenje dodatnih provjera.

U tekstu zakona koji je prije nekoliko dana stigao iz Vijeća ministara BiH u Parlament BiH, a koji je evropski uvjet, vidljivo je da su ostale odredbe koje su predstavnici međunarodne zajednice ocijenili nazadnim. Nisu ispoštovane preporuke Venecijanske komisije i u nekim drugim dijelovima zakona.

- Izmjenama zakona do kojih je došlo sužen je krug srodnika i povezanih lica u vezi sa sukobom interesa člana VSTV-a. Sužene su informacije koje se objavljuju iz imovinskih kartona gdje se ne objavljuju imena bliskih srodnika, što onemogućuje nezavisnu provjeru. Ostaju i problemi koji su postojali od početka. Naprimjer, prijava imovine je ograničena samo na člana istog domaćinstva. To može dovesti do toga da se imovina prenese na djecu koja su punoljetna i ne žive u istom domaćinstvu i da se tako prikrije – kazala je Ivana Korajlić iz nevladine organizacije Transparency international BiH.

Dodala je da je sporan i način definiranja sukoba interesa, te da nisu u zakon uvrštene ni adekvatne sankcije za neblagovremeno dostavljanje imovinskog kartona ili za prikrivanje imovine.

- Pitanje nespojivosti je uopćeno. Nisu ispoštovane preporuke Venecijanske komisije. Upitna je nezavisnost Odjela za integritet, niti je nezavisnost Ureda disciplinskog tužioca adekvatno tretirana – ukazala je Korajlić.

Istakla je da se sada mogu očekivati i amandmani parlamentaraca na predložene izmjene i dopune Zakona o VSTV-u kojim će se i ovakav tekst zakona dodatno obesmisliti.

Saša Magazinović, predsjedavajući Kluba zastupnika SDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, rekao je da Zakon o VSTV-u još nije na dnevnom redu, a samim tim nije razmatran na klubu SDP-a, a bit će razmatran ako bude uvršten.

- U svakom slučaju bit će važan i stav onih koji su kreirali prioritete i koji će na koncu reći da li usvojeni zakon ispunjava ili ne ispunjava zadatak postavljen pred BiH – dodao je Magazinović.

Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA, istakao je da će podržati zakon samo ako se popravi i definiraju rješenja koja će unaprijediti transparentnost i integritet sektora pravde.

- Skoro dva mjeseca je prošlo od takozvane "historijske sjednice Vijeća ministara BiH", kako je nazvaše ministri "Trojke", a zakone koje su navodno usvojili (Zakon o VSTV-u i Zakon o vanjskim poslovima), mi zastupnici još nismo službenim putem dobili i nemamo njihove konačne verzije.

VEZANI TEKST - SDA: Umjesto "historijske sjednice", "Trojka" je građanima BiH isporučila historijsku podvalu

Ono što smo dobili je pismo predstavnika međunarodne zajednice kojim nas obavještavaju da usvojeni Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u razlikuje i po suštini i po svom smislu od verzije koja je dobila pozitivno mišljenje Venecijanske komisije i Evropske komisije. Iz toga razloga zastupnici Kluba SDA će podržati navedeni zakon samo ako se amandmanima on popravi i definišu rješenja koja će unaprijediti transparentnost u pravosudnom sistemu i jačanje integriteta sektora pravde – naglasio je Špago.

Dodao je da očekuju od vladajuće većine da, umjesto svađa i samohvalisanja, konačno počnu raditi na ispunjavanju prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

- Za svaku osudu je, da nakon više od pet mjeseci od imenovanja ovog Vijeća ministara, nije donesen nijedan zakon iz Evropske agende, da je u Programu rada Vijeća ministara za 2023. planirano donošenje više od pedeset zakona, već smo u drugoj polovici godine, a izuzev Zakona o budžetu, nijedan drugi zakon koje je predložilo Vijeće ministara nije prošao parlamentarnu proceduru – zaključio je Špago.

Ministra pravde Bosne i Hercegovine Davora Bunozu nismo uspjeli dobiti, kao i odgovor iz ovog ministarstva na pitanja koliko su opravdani ili neopravdani stavovi ambasadora i zašto njihovi stavovi nisu uzeti u obzir prije nego što je prijedlog zakona upućen u parlamentarnu proceduru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.