open-navfaktor-logo
search
Protest u Banjoj Luci
Zaposleni u javnom sektoru u RS-u traže povećanje plaće za 160 KM: Poruka Vlade je - glasali ste, gladujte!
Zaposleni u javnom sektoru u RS-u organizovali su danas proteste u Banjoj Luci, na kojima se okupilo nekoliko stotina sindikalaca.
29.09.2023. u 13:53
get url
text

Nakon okupljanja u parku Mladen Stojanović, protestnom šetnjom uputili su se do Trga Krajine, a usput su u Vladi RS-a predali svoje zahtjeve. Između ostalog, traže povećanje plaće za 160 KM za sve radnike u ovom sektoru. Ispred zgrade Vlade RS-a glasno su negodovali.

U protestima je učestvovalo šest sindikata - u javnoj upravi, pravosuđu, policiji, ljekari, medicinski tehničari, te Samostalni sindikat u zdravstvu. Na početku protesta poručili su da nijedna Vlada u posljednjih 20 godina nije ispunila obećanja, a da ih je ova i slagala jer je sa njima potpisala sporazum koji nije ispunila.

- Poruka Vlade je - glasali ste, gladujte - istakli su sindikalci.

Protest je organizovan zbog neispunjavanja sporazuma o povećanju plaća koji je definisan sa Vladom RS-a, nezaključivanja Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u lokalnim zajednicama i kolektivnog ugovora za zaposlene u javnim službama, zatim zbog neuplaćenih doprinosa u zdravstvu, te miliona prekovremenih a neplaćenih sati policajcima. 

Vladi RS-a danas su uputili zahtjeve u kojima traže realizaciju ranijeg sporazuma i hitnu izmjenu zakona o plaćama, odnosno povećanje plaće od 160 KM za sve radnike, zatim uplatu svih zaostalih doprinosa do kraja ove godine, zatim plaćeni prekovremeni rad, posebno za radnike u oblasti zdravstva i unutrašnjih poslova gdje je to praksa.

Traže i potpisivanje posebnih kolektivnih ugovora za radnike u lokalnim zajednicama.

- Ne tražimo nešto što nam ne pripada, svako je svoju plaću zaradio časno i pošteno. Tražimo da se plaće povećaju svima i odmah u iznosu od 160 KM. Slušajte radnike, jer ono što slijedi neće se svidjeti ni vama, a ni nama - kazao je predsjednik Sindikata pravosuđa Siniša Petrović.

Iz Sindikata zdravstva su rekli da neke njihove kolege danas nisu dobile dozvolu da im se pridruže jer bi ostali bez posla.

VEZANI TEKST - Zaposleni u javnom sektoru u RS-u okupljaju se na protestu u parku u Banjoj Luci

- Naša Vlada je obećala, dali smo riječ, potpisali smo sporazum, a onda su zašutjeli jer je Vlada procijenila da nas može prevariti. Ovdje su policajci, jedina struktura koja štiti i brani ustavni poredak i brine o sigurnosti, ovdje su ljekari koji nas liječe... - kazala je Anica Jondić iz Sindikata unutrašnjih poslova.

Predsjednik Sindikata uprave RS-a Božo Marić je istakao da u RS-u postoji ustaljena matrica da svako ko kaže da Vlada ne radi dobro bude označen kao izdajnik, a da ni oni nisu prošli bez toga.

- Ako bude bilo potrebe, morat ćemo vas opet pozvati na ulicu - poručio je Marić okupljenima. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.