open-navfaktor-logo
search
Gore mreže
Isak poručio Nešiću da spakuje kofere, stigao mu odgovor: Nije sramota znati, sramota je ne znati
Faktor
14.03.2024. u 16:36
get url
text
Ramo Isak i Nenad Nešić
Ramo Isak i Nenad Nešić
Svađe i rasprave preko društvenih mreža zvaničnika i političara u Bosni i Hercegovini nerijetka su pojava. 
Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak reagovao je sinoć na izjavu ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića o tome da je mirna disolucija moguća i da se Bosna i Hercegovina može podijeliti kao Jugoslavija.
- Bosna i Hercegovina je suverena i nezavisna država koja postoji i nastavit će postojati u trenutnim granicama. Nikakva disolucija Bosne i Hercegovine, a posebno ne mirnim putem, nije moguća. Bosanskohercegovački politički sistem nije idealan, to se najbolje vidi iz činjenice da se na poziciji ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine nalazi Nenad Nešić koji priziva raspade države – govori Isak.
Dodaje kako ovakve izjave, izgovorene od čovjeka koji svaki mjesec prima plaću iz budžeta državnih institucija, smatra "najprizemnijim oblikom populizma i dodvoravanja radikalnom biračkom tijelu koje još nije svjesno da je Bosna i Hercegovina trajna kategorija".
- Nenade, ti si Bosanac i Hercegovac, etnički: pripadnik srpskog naroda, tvoj glavni grad je Sarajevo, a na ličnoj karti u rubrici "državljanstvo" piše ti BiH. To su fakti. Ako ti se ne sviđaju, spakuj kofere i odlazi. Javno te pozivam, hajde kreni u disoluciju ako smiješ ili nas sve poštedi gluposti kojima svakodnevno zagađuješ javni prostor.
Tvoje izjave o disoluciji samo govore kako je tvoj način razmišljanja u potpunoj disoluciji sa zdravim razumom -  navodi se u reakciji ministra Isaka.
Nedugo potom stigao je i odgovor Nešića.
- Dragi Ramo, polako, smirite se i duboko dišite, da Vam ne pozli.
Da ne znam što znam, posmislio bih da Vas je zaista uznemirila moja izjava. Da razlozi Vašeg bijesa i želje da nestanem ipak nisu druge prirode? Za početak, zašto rušite saradnju sa EUROPOL-om i čiji Sky štitite – upitao je on ne pojašnjavajući detaljnije.
Navodi potom kako je uljudno obraćanje dio kućnog odgoja.
- Nažalost, ni pristojnost ni znanje se ne mogu kupiti zajedno sa ćevapima i diplomama u Travniku. I za jedno i za drugo trebaju bar dvije decenije truda i svakodnevnog rada – rekao je on.
Istakao je kako on nema niti je ikada imao krizu identiteta.
- Nenad Nešić je Srbin i pripada narodu koji je Balkan naselio još u šestom vijeku. Teško je, dragi Ramo, upoznati Vas sa preskočenim lekcijama o dinastiji Vlastimirovića koja je prije 14 vjekova vladala Srbijom koja je obuhvatala i dva naseljena grada na području današnje Bosne i pomorske kneževine Travuniju i Zahumlje koje je dijelila Neretva. Ne škodi ni znanje o Vojisavljevićima, Nemanjićima, Kotromanićima, Kosačama, Radenovićima. Ne pričam o njima da bih Vas učio, nego da shvatite da je srpski narod od šestog vijeka ovdje preživio i opstao. Nije se pokorio, odrekao identiteta niti odselio.
Na padinama Trebevića, moji preci su živjeli nekoliko vjekova unazad. Tu su preživjeli i Osmanlije i Austrougare i Šuckore i Handžar diviziju i Nijemce. Sigurno je da se ne plašimo jednog Rame niti nas on može otjerati. Mi smo svoji na svom i s tim se trebate pomiriti, i ako Vam očito smeta što 1992. godine kada smo protjerani iz Sarajeva, bez kofera, nismo otišli s ovog prostora i tako smo stekli državljanstvo Republike Srpske i BiH. Nigdje mi sa svoje zemlje ne idemo i što se prije pomirite da smo komšije, živjet ćete spokojnije – kaže Nešić.
Nemojte, poručuje on Isaku, da Vam život prolazi u mržnji.
- O tome kako ja primam plaću iz budžeta institucija BiH, a o BiH ne mislim kao Vi, opet treba da učite, dragi Ramo. BiH nema svoje izvorne prihode i njen budžet se puni od PDV-a ubranog u oba entiteta. Pune ga i građani Republike Srpske i FBiH. Tako je propisao Ustav BiH. Pročitajte ga, Ramo. Nije sramota znati, sramota je ne znati.
Različitost mišljenja, Ramo, odlika je društvenog pluralizma i sasvim je normalno da Vi i ja ne mislimo isto. U demokratskim društvima to je aksiom. Po tom se razlikuju demokratija i totalitarizam kojem naginjete – nastavlja Nešić.
Dodaje kako je Ustavom BiH, također, zagarantovana sloboda mišljenja, političkog i nacionalnog opredjeljenja.
- O Povelji UN-a koja je ugrađena u preambulu Ustava BiH, a koja narodima daje ''pravo na samoopredjeljenje sve do otcjepljenja'', koja definiše suverenitet jedne zemlje i zabranu starateljstva, razgovarat ćemo kada je pročitate – zaključio je.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.