open-navfaktor-logo
search
Održan sastanak
Zaraza se brzo širi, afrička svinjska kuga i u Posavskom kantonu
Prema zadnjim informacijama s kojima raspolaže Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavskog kantona, zaraza afričkom svinjskom kugom potvrđena je na sedam lokacija u dvije mjesne zajednice u tom kantonu, Kopanice i Jenjić.
19.07.2023. u 09:37
get url
text

U Orašju je jučer održan sastanak na temu afričke svinjske kuge predstavnika Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva PK s uzgajivačima svinja, veterinarima i veterinarskim inspektorima, saopćeno je iz Vlade PK.

- Jučer je izvršeno neškodljivo uklanjanje 32 životinje iz sedam objekata, koje su eutanazirane dok na četiri mjesta postoje sumnjivi slučajevi za koje se čekaju analize Instituta iz Sarajeva. Uništene su sve pozitivne i zdrave životinje koje su bile skupa, urađena je dezinfekcija, neškodljivo uklonjeni leševi u jamu grobnicu po biomjerama i stavljene zaštitne dezbarijere na ulazu u mjesta - navode.

Kako kažu, sigurno će biti još pozitivnih slučajeva, jer se zaraza brzo širi.

- Ne postoji vakcina te savjetujem poljoprivrednicima koji imaju svinje da skrate put dovoza hrane i brinu o mjerama biozaštite. Što se tiče obeštećenja, vjerujem da će Vlada Federacije BiH izvršiti isplatu 50 posto sredstava, a isto toliko i Vlada Posavskog kantona. No, bez obzira kako bude postupila Vlada Federacije BiH, Vlada PK će obeštetiti vlasnike. Apeliram na uzgajivače svinja da se za svaki sumnjivi slučaj obrate veterinarima i pravovremeno reagiraju kako bi se zaraza zaustavila - rekao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva PK Mato Brkić.

Šef Odsjeka za zaštitu zdravlja životinja u sektoru za Veterinarstvo Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mario Vrebac održao je edukaciju za farmere i veterinare kao i veterinarske inspektore, vezano za simptomatologiju bolesti, promjene na životinjama i mjere na prevenciji daljnjega širenja. Poseban naglasak je stavljen na biosigurnosne uvjete kontrole kretanja životinja i aktivnosti koje vlasnici životinja trebaju činiti na zaštiti od bolesti.

- Biosigurnosne mjere su jedini mehanizam sprečavanja daljnjeg širenja bolesti. Životinje ne treba hraniti pomijama odnosno ostacima hrane koju koristi čovjek, treba obustaviti kretanje životinja, vlasnici životinja trebaju kontrolirati ko dolazi na imanje i onemogućiti da drugi dolaze u kontakt. Situacija je jako ozbiljna, prema posljednjim informacijama u Republici Srpskoj na 138 imanja eutanazirano je 6.300 životinja, a u Brčko Distriktu na 30 imanja neškodljivo je uništeno cca 600 životinja - izjavio je Vrebac te dodao kako problem ove bolesti nije samo u Bosni i Hercegovini, jer se rapidno širi u RH gdje je bilo 1.700 neškodljivo uklonjenih životinja na 78 žarišta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.