open-navfaktor-logo
search
Procedure, imenovanja...
Zašto je Mesud Ormanović tužio Redžu Mehića i Veska Drljaču, da li je i čija diploma problematična?
Mesud Ormanović iz Zenice očekuje epilog tužbe protiv Redže Mehića, predsjednika Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera i Veska Drljače, bivšeg federalnog ministar rada i socijalne politike.
10.08.2023. u 08:02
get url
text

Kako je rekao za Faktor, razlog je navodno sporno imenovanje Mehića u Upravni odbor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Testiranje a onda završno pitanje 

- Godine 2020. raspisan je konkurs za mjesto člana Upravnog odbora Zavoda PIO koje pripada predstavniku penzionera. Na koji način je proveden postupak i Mehić imenovan, je nešto što u svom životu nisam vidio a po struci sam pravnik.

U svojoj radnoj karijeri sam bio član razno-raznih komisija i bio sami tvorac određenih normativnih akata, ali provedenu proceduru u okviru Saveza udruženja penzionera FBiH smatram protivzakonitom, neuobičajenom, odnosno, da je provedena sa namjerom, ciljano da se tačno unaprijed znalo ko će proći, da se tome sve i prilagodilo - govori nam Ormanović.

Kaže kako je pravilo da se formira komisija koja će provesti proceduru, koja treba imati svoj poslovnik, način bodovanja, ali ništa od toga nije urađeno već je proceduru provela komisija za statutarna i kadrovska pitanja Saveza.

- Uglavnom kada se došlo do završne faze, kada smo pozvani mi koji smo ispunjavali uvjete, rečeno nam je da će uslijediti testiranje. Mi smo se pogledali, kakvo testiranje, jer to nije bio najavljeno, ali nema veze. Ja sam bio od tih koji je imao maksimalni broj bodova i onda je uslijedilo pitanje čiji odgovor je mogao znati samo predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH, odnosno, Redžo Mehić i niko više.

Pitanje je glasilo: koliko gradskih službi ima u Savezu? To je varijabila, broj koji se mijenja. Neko istupi, neko se priključi, neko transformira u dvije-tri organizacije... Tako da u datom trenutku samo predsjednik Saveza zna koliko ima. I to je bilo to, gdje su napravili prednost - priča nam Ormanović.

Vlada FBiH je tada Upravni odbor Zavoda PIO FBiH imenovala 22.12.2020. godine na period od dvije godine.

Ovjerena izjava umjesto diplome 

- Saznajem da kada je izabran, Mehić nije u sklopu dokumentacije podnio diplomu, što je nepotpuna dokumentacija i treba da se odbije i da se imenuje sljedeći rangirani. Ne, oni mu u komisiji prihvataju to što je priložio. O tome se u Savezu šutilo, krilo sve dok ja nisam putem Vlade Federacije BiH i institucije ombudsmena "zaganjao" slučaj i došao do zvaničnih podataka da je Mehić napisao komisiji: "Imam završen fakultet samo nemam diplomu uz sebe. Garantujem vam da ću donijeti diplomu" i ovjerio je negdje tu svoju izjavu i oni su to prihvatili. Dakle, prihvatili su izjavu, što je nečuveno, nonsens. Za svoga života nisam čuo da je neko mogao prihvatiti izjavu umjesto diplome - priča Ormanović.

Objašnjava kako proceduru izbora člana UO Zavoda PIO provodi Savez, gdje se Federalno ministarstvo rada i socijalne politike ne miješa.

- Konkursna procedura je trajala od kraja februara i ističe u martu. Saznajem da nakon četiri mjeseca Mehić donosi potvrdu iz Beograda da je završio. Dakle, ne diplomu, već potvrdu da je završio vojnu akademiju ali niko te diplome nije vidio. Dobio sam tu informaciju zvanično, kada sam tužio i slučaj prijavio Instituciji ombudsmena za ljudska prava i morali su to dostaviti.

Znači, ni tada nije dostavio diplomu, niti je ikad. Ni do danas nije dostavio diplomu niti je posjeduje. Ja sam Instituciji ombudsmena to prijavio, oni su razradili slučaj. Prvi put kada sam im se obratio su mi rekli da se ne mogu miješati jer se radi o nevladinoj organizaciji, udruženju građana. Da se mogu angažirati samo ako je riječ o vladinoj organizaciji - govori Ormanović i dodaje:

- Kada je slučaj došao u drugu fazu, kada se predalo na Ministarstvo, u Vladu FBiH, ponovo sam prijavio Instituciji ombudsmena i rekao da je sada nadležnost Ministarstva rada i socijalne politike i tada su izvršili detaljno analizu tri državna ombudsmena i dostavili svoj izvještaj prema premijeru Fadilu Novaliću i Vesku Drljači i dali im po preporuku da se poništi rješenje Redže Mehića jer nema pravne uvjete za učešće u konkursnoj proceduri i da pređe u fazu imenovanja onaj koji je bio drugorangirani.

Ovo ne postoji nigdje 

Kaže kako to nije učinjeno.

- Podnio sam privatnu tužbu, angažirao advokata, moj predmet se nalazi na sudu i svaki dan očekujem poziv da se ovo riješi. Rečeno mi je da ovo ne postoji nigdje - kazao nam je na kraju Ormanović.

Redžu Mehića, predsjednika Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH, smo pitali da li je kod njegovog imenovanja u Upravni odbor Zavoda PIO FBiH došlo do nepravilnosti. Odnosno, da li je priložio traženu dokumentaciju među kojom je i diploma za sedmi stepen obrazovanja.

Odgovor nismo dobili.

Na zid šutnje naišli smo i u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike na čijem čelu se sada nalazi Adnan Delić.

Nije nam odgovoreno, između ostalog, da li je Redžo Mehić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH dostavio fakultetsku diplomu kao član Upravnog odbora Zavoda PIO FBiH. Ukoliko nije, da li može biti član UO Zavoda PIO.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.