open-navfaktor-logo
search
Tražili smo pojašnjenje
Zašto je plin skuplji za 23 posto i kakve veze s tim ima Vlada Federacije BiH?
U Federaciji Bosne i Hercegovine novo poskupljenje plina, ovaj put za 23 posto, izazvalo je ogorčenje javnosti, građana i ono je u najvećem procentu usmjereno ka Vladi Federacije. Da li je Federalna vlada po svom nahođenju povećala cijenu plina za 23 posto i da li je baš toliko trebalo da poskupi ovaj energent, pitali smo u Federalnom ministarstvu trgovine, na čijem je čelu ministar Zlatan Vujanović (SBB), na čiji prijedlog su 14. jula povećane cijene plina.
18.07.2022. u 19:46
get url
text

VEZANI TEKST - Energoinvest: Povećanje cijene prirodnog plina bila neminovnost

- Federalna vlada ne povećava cijenu plina po svom nahođenju. Ruski dobavljač Gazprom Export je korigirao cijene prirodnog plina pozivajući se na promjene u kretanju naftnih derivata posljednjih mjeseci. I tu novu fakturu isporučili su kompaniji Energoinvest, a ova kompanija je tražila od Vlade FBiH da koriguje cijenu - govore nam u Federalnom ministarstvu trgovine i dodaju:

- Neminovno je bilo povećanje od 23 posto. Nakon što je dobilo fakturu od Energoinvesta, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije prosljeđuje zahtjev i svoje mišljenje Federalnom ministarstvu trgovine, a ono prosljeđuje na Vladu Federacije i konačnu odluku donosi Vlada.

Iz ovog ministarstva ponavljaju da Vlada FBiH ne diktira cijenu plina. Nisu nam mogli odgovoriti da li je Vlada FBiH dužna pomoći Kantonu Sarajevo subvencijom cijena plina.

VEZANI TEKST - Ako Forto ne zna kako će subvencionirati gas, neka koristi novac koji mu je doznačio Novalić

Predstavnici Vlade KS organizirali su 15. jula sastanak zbog poskupljenja plina. Rečeno je da 80 posto plina u Bosni i Hercegovini dolazi u Kanton Sarajevo te da je povećanjem cijena plina KS doveden u nepovoljan položaj.

- Vlada je već pomogla građanstvu u FBiH kroz inicijativu da se zabrani izvoz ogrjevnog drveta i peleta, a što je usvojeno na državnom nivou, a što je rezultiralo padom cijena drveta i peleta - kazali su nam u Federalnom ministarstvu trgovine.

Federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića (SBB) smo pitali da li je Vlada FBiH dužna sufinansirati cijenu gasa za potrošače u Kantonu Sarajevo, ali odgovor nismo dobili.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.