open-navfaktor-logo
search
Međusobno spašavanje
Zašto je Putin pristao na Dodikovu "molbu" da podrži produženje Misije EUFOR-a u BiH?
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da će Republika Srpska ostati u fokusu pažnje na najvišem nivou, u vezi s razgovorima u UN-u, kada je riječ o produženju Misije EUFOR-a Althea u Bosni i Hercegovini. 
21.09.2022. u 12:12
get url
text

Dodik je na svom Instagram profilu naveo da je od ruskog predsjednika Vladimira Putina tokom jučerašnjeg sastanka u Moskvi zatražio da Rusija podrži produženje ove misije u obliku u kojem je i do sada bila prisutna, s čime se Putin saglasio, navodeći da ruska strana neće praviti problem ukoliko ne bude nekih skrivenih namjera o proširenju mandata.

Zašto je Putin udovoljio Dodikovoj "molbi"? Odgovor je više nego jednostavan. Bolje EUFOR nego NATO, odnosno više američkih trupa u Bosni i Hercegovini znači manje ruskog utjecaja. 

Upravo toga svjesni, Putin i Dodik su "bacili na papir" razloge za i protiv. Presudan je bio argument sile, pojačavanje snaga EUFOR-a u našoj zemlji koje je bilo minimalno kada se sagleda broj vojnika koji je stigao, demonstrativni letovi američkih aviona, potom prisustvo američkih trupa na granici sa Kosovom... sve to pokazalo je spremnost za akciju. Uz to, i Putin i Dodik su svjesni da bi NATO poslao 20.000 američkih vojnika u Brčko, što bi poremetilo njihove sve dosadašnje planove za destabilizaciju i rasturanje države Bosne i Hercegovine. Stoga ne iznenađuje da je Putin rekao Dodiku "da". 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Милорад Додик (@mdodik.official)

Dodik je dalje naveo na Instagramu da je iskoristio priliku da još jednom ponovi da bez obzira na to što "muslimani pokušavaju da prikažu da je BiH uvela sankcije, one nigdje ne mogu biti sprovedene, jer ne postoji odluka zajedničkih organa i nisu formalizovane u tom smislu".

- Za nas je najvažnije da smo ostali neutralni i da Rusija uvažava ono što Republika Srpska misli i radi u gotovo nemogućim okolnostima, okružena stalnim pritiscima i unutrašnjim podmetanjima - dodao je Dodik.

Dodik je poručio da su Republika Srpska i srpski narod zahvalni predsjedniku Putinu što je prije nekoliko godina "spriječio Vijeće sigurnosti UN-a da na prijedlog Velike Britanije proglasi Srbe genocidnim narodom u prošlom vijeku, kao i za njegovu punu privrženost primjeni Dejtonskog sporazuma".

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.