open-navfaktor-logo
search
Javnost želi znati
Zašto Nadzorni odbor Sarajevogasa krije podatke o svom direktoru, čak i od ministra?
Ministar komunalne privrede u Vladi Kantona Sarajevo Almir Bečarević nikada nije dobio podatke o stručnoj spremi i ranijem radnom iskustvu novog v.d. direktora KJKP Sarajevogasa Haseta Tirića. Naime, predsjednik Nadzornog odbora ovog preduzeća Afan Kalamujić, Bečareviću je napisao da traži podatke koji spadaju u kategoriju ličnih podataka zaštićenih Zakonom o zaštiti ličnih podataka.
28.09.2023. u 11:26
get url
text

VEZANI TEKST - Ko sjedi u Nadzornom odboru Sarajevogasa i kakve veze imaju s Marjanovićem?

Konkretno, Bečarević je kao resorni ministar zatražio biografiju v.d. direktora sa tačno naznačenim stepenom i smjerom završene visokoobrazovne institucije kao i podatke o profesionalnom putu imenovanog kandidata.

Tražio je reference Tirića u energetskom sektoru ili u sektoru gasne privrede te s obzirom da se u općim aktima traži radni staž u struci, informaciju u kojoj struci je imenovani kandidat ostvario taj radni staž.

Treba istaći da na osobe koje ostvaruju bilo kakve novčane naknade po osnovu angažovanja u javnom preduzeću, smatraju se korisnicima novčanih sredstava iz javnih prihoda bez obzira da li su ta sredstva osigurana direktno iz budžeta ili iz sredstava prikupljenih od usluga koje plaćaju građani, saglasnost kao osnov za obradu ličnih podataka, na koju se poziva Kalamujić, nije primjenjiva.

- Ministarstvo komunalne privrede je nadležno za Sarajevogas i sada se predsjednik NO stavlja iznad Ministarstva i ne želi da dostavi tražene podatke.

Da apsurd bude veći to je onaj isti predsjednik NO koji želi biti novi ministar finansija u Vladi KS i koji bi trebao raditi na zakonitosti svih procesa u KS. Istovremeno, ovo je isto ono preduzeće sa kojim se trgovalo politički i gdje je došao direktor ispred grupacije "nezavisnih" zastupnika. 

Ako je ovo budućnost KS sretno svima, ali zabraniti Ministarstvu da ima podatke o direktoru, odnosno koju školu je završio, koje reference ima, koliko staža u struci, onda je to sumrak u koji idemo - kazao je za Faktor Bečarević.

On se obratio i Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH i Ombudsmenu za ljudska prava od kojih još čeka odgovor za dalje postupanje. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.