open-navfaktor-logo
search
Preskupi energenti
Zašto zabrana izvoza iz BiH nije smanjila cijenu peleta i ogrjevnog drveta?
Tromjesečna zabrana izvoza peleta i ogrjevnog drveta i peleta nije snizila cijenu ovih energenata, a zabrana izvoza po odluci Vijeća ministara Bosne i Hercegovine istječe 24. septembra ove godine, dok je Vlada FBiH zatražila da se zabrana izvoza produži do kraja godine.  
14.09.2022. u 07:54
get url
text

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove tvrde da su u vrijeme zabrane izvršili desetke kontrola proizvođača, prerađivača i trgovaca ogrjevnim drvetom i peletom po odluci Vlade Federacije BiH i da će nastaviti to raditi i u septembru.

Prilikom kontrola utvrdili su da se maloprodajne cijene za cijepano ogrjevno drvo kreću u rasponu od 110 KM do 254 KM po metru kubnom, a za pelet u rasponu od 500 KM do 690 KM po toni.

- Kod pojedinih proizvođača i trgovaca utvrđene su i nezakonitosti u poslovanju. Nastavit ćemo kontrole i u ovom mjesecu i provjeriti dokumentaciju i to je što možemo uraditi, ali na cijenu ogrjevnog drveta i peleta inspekcija ne može utjecati. Radi se o slobodnom formiranju cijena i prema zakonu to se ne može nikome ograničiti, a nije određena ni najviša ni najniža cijena, a ni marža. I inspekciji se građani svakodnevno obraćaju i ukazuju na visoke cijene ovih energenata i mi ne možemo ništa učiniti po tom pitanju jer cijena peleta i ogrjevog drveta nije ograničena – izjavio je za Faktor Elmir Ramić, glavni tržišni inspektor Federacije BiH.

Sve ostalo je u nadležnosti Ministarstva trgovine Vlade FBiH, dodaje Ramić, a u ovom ministarstvu su nam rekli da su zatražili od Vijeća ministara BiH da se produži zabrana izvoza ogrjevnog drveta i peleta do kraja 2022. godine.

- Čekamo šta će odlučiti Vijeće ministara BiH. Međutim, najvažnije je da se iste mjere primjenjuju u oba entiteta, i Federaciji BiH i Republici Srpskoj. Ako bi se mjere usaglasile oko najviše cijene ogrjevnog drveta i peleta, to bi bilo dobro. Ukoliko bi se u jednom entitetu ograničile cijene ovih energenata u drugom ne ograniče, onda to opet ne bi bilo dobro ni za proizvođače, trgovce i građane BiH – pojasnili su iz Ministarstva trgovine BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.