open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Zastupnici i delegati o proteklom mandatu: Radilo se u teškim uvjetima, ali uvijek može i mora bolje
U toku je kolektivni godišnji odmor za zastupnike i delegate Parlamenta Federacije BiH koji će trajati do kraja augusta, a iza njih je četiri godine mandata. Zajednička ocjena federalnih parlamentaraca sa kojima smo razgovarali je da su mogli više učiniti za ove četiri godine uprkos prilikama u kojima su radili, od neimplementacije izbornih rezultata iz 2018. godine, preko pandemije koronavirusa, do ekonomske krize uzrokovane invazijom Rusije na Ukrajinu.
06.08.2022. u 20:49
get url
text
Federalni parlament, polaganje zakletve
Federalni parlament, polaganje zakletve

"Blokada državnih institucija"

- Na početku mandata bilo je očekivanja da ćemo uspjeti krenuti u donošenje zakona koji su reformski poput zakona o doprinosima, porezu na dohodak, kao i utvrđivanja daleko većeg iznosa minimalne plaće u odnosu na sadašnje 543 KM. Nadalje, zakon o šumama, turizmu, novi krivični zakon, zakon o zdravstvenom osiguranju, ništa od toga nije završeno.

Nezadovoljavajući je i odnos Vlade Federacije BiH prema Parlamentu FBiH u smislu neprovođenja usvojenih zaključaka Parlamenta ka Vladi, zastupničkih inicijativa. Niz je primjera obesmišljavanja rada zastupnika - govori nam Alma Kratina (DF) zastupnica u Zastupničkom domu Parlamennta FBiH.

Podsjeća i kako su radili u vanrednoj situaciji uzrokovanom pandemijom.

- Ne možemo cjelokupnu situaciju posmatrati zaboravljajući sve što se dešavalo u vezi sa blokadom državnih institucija i nedostatka političke volje, posebno u situaciji neadekvatnog pravovremenog odgovora kada je u pitanju nabavka vakcina.

Mandat je protekao u svjetlu višestrukih kriza, a i dalje smo izloženi, u izbornoj godini, opravdanim strahovima u smislu najavljenih ekonomskih, energetskih, političkih kriza u jesen zbog ruske agresije na Ukrajinu, ali i sporog procesa energetske tranzicije - ukazuje Kratina.

"Šizoidna situacija"

Kaže kako je u konačnici Vlada FBiH skoro cijeli mandat bez tri ministra, u tehničkom mandatu, neuvažena izborna volja građana nakon izbora 2018. godine, bez izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH, popune Ustavnog suda FBiH...

- To predstavlja potpuno šizoidnu situaciju u kojoj ni Parlament ne može raditi na način da bi doveo do dobrih rezultata u interesu građana - kaže Kratina, ali ipak navodi pozitivne primjere.

- Budžet za poljoprivredu je u ovom mandatu sa višegodišnjih 68 miliona KM povećan na 87, pa na 106 miliona KM što je isključivo zasluga DF-a. Poboljšan je i status boračke populacije kroz nekoliko zakona. Izglasan je Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica na koji su čekali 10 godina. Donesen je i značajan zakon iz oblasti socijalne zaštite, riječ je o Zakonu o roditeljima njegovateljima. Istina, i dalje mali korak u poboljšanju statusa porodica koje imaju djecu sa 100-postotnim invaliditetom - govori Kratina i dodaje:

- Puno je posla pred novim sazivom Parlamenta FBiH, ali to je svakako rad koji, ako ga radite požrtvovano, ima duboki smisao, bez obzira što je, zbog niza okolnosti na koje ne možete utjecati, teško doći do konačnih rezultata u interesu građana.

Razgovarali smo i sa zastupnikom Huseinom Rošićem (SDA).

"Može se dobiti prolazna ocjena" 

- Uvijek može bolje. Međutim, kada napravite komparaciju drugih domova, pa i kantonalnih skupština, mislim da Zastupnički dom je i održao najviše sjednica, donio najviše zakona, tako da može dobiti neku prolaznu ocjenu. Što se tiče kvaliteta, ali i kvantiteta sjednica mislim da smo daleko bolji od Doma naroda - rekao je Rošić.

Zatražili smo i komentar Jasmina Duvnjaka, šefa Kluba Bošnjaka u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

- Mandat ovog saziva je poseban. Ne vjerujem da se ikada desilo da se narodna volja građana nije implementirala i da imamo tu blokadu. U tim prilikama blokada, opstrukcija, u varednim prilikama koje su se odnosile na pandemiju, migrantsku krizu, na kraju sve je kulminiralo okolnostima u vezi sa invazijom Rusije na Ukrajinu, mogu kazati da je Dom naroda FBiH ipak donio u svim ovim neprilikama niz značajnih zakonskih akata i važnih dokumenata - govori nam Duvnjak i dodaje:

- Nažalost, kada gledamo uporednu statistiku sa Zastupničkim domom, vidimo da je to neuporedivo. Da je to slabija produktivnost i da se moglo i moralo raditi mnogo više. Mogli smo biti još produktivniji i efikasniji. U svakom slučaju nadam se da se više nikada neće ponoviti ovakva situacija, jedna nedemokratska, anticivilizacijska u kojoj se demokratska volja građana iskazana na izborima 2018. godine nije implementirala kroz izbor nove izvršne vlasti.

Podsjeća kako su oni Parlament koji je cijelo vrijeme sarađivao, radio sa starim sazivom Vlade Federacije BiH.

"Neviđene necivilizacijske blokade"

- To je element koji je negativno utjecao i na našu ukupnu produktivnost. Uradilo se, ali moralo jemnogo više. Početak svih tih uzroka leži u činjenici da je neko svjesno odlučio da Federaciju dovede u ovu vrstu jedne neviđene, neustavne i necivilizacijske blokade - potcrtao je Duvnjak.

Razgovarali smo i sa delegatom Senadom Ahmetovićem (SBB) koji kaže kako je zadovoljan radom Dom naroda FBiH.

- Zadovoljan sam radom Doma naroda FBiH koji bi trebao imati u skoroj budućnosti samo ovlasti pitanja o vitalnom nacionalnom interesu. Sigurno je da je rad kompletnog Doma naroda FBiH mogao biti efikasniji i da smo morali biti još produktivniji. Razne političke blokade i politička kriza su utjecali na naš rad, a time i na rezultate. Istina, u ovom mandatu donijeli smo i nekoliko bitnih zakona i drugih strateških dokumenata za Federaciju BiH.

Klub Bošnjaka je zasigurno bio jedan od najkonstruktivnijih od ostalih klubova naroda i uzimao češće učešće u radu i time sam zadovoljan, a svi zajedno smo mogli sigurno puno više - govori Ahmetović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.