open-navfaktor-logo
search
Federalni parlament
Zastupnici o budžetu: Vlada FBiH već osam godina ignoriše zakonsku proceduru
Zastupnici i delegati u Parlamentu Federacije BiH su proteklih mjeseci u više navrata apelirali na Vladu Federacije da ove godine, za promjenu, u Parlament FBiH najprije uputi nacrt budžeta FBiH za narednu godinu, kako bi se pažljivije razmotrile stavke budžeta, a ne da se odmah ide sa prijedlogom budžeta. Ipak, ni ove godine se u tom segmentu neće ništa promijeniti i pred parlamentarcima će se ponovo naći prijedlog budžeta za narednu godinu.
28.11.2021. u 09:52
get url
text

Podsjećanja radi, Budžet FBiH za 2021. godinu usvojen je u januar ove godine.

Porazna je činjenica da nemamo ni programski budžet 

- Ja sam tražio samo da Vlada FBiH poštuje Zakon o budžetima FBiH kojim je propisana procedura usvajanja budžeta. Vlada FBiH već osam godina ignoriše zakonsku proceduru, što je pokazatelj lošeg rada ministrice finansija, prije svega, i Vlade FBiH - kazao nam je zastupnik Irfan Čengić (SDP) u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Dodaje da ovakvim postupanjem Vlada FBiH stvara pritisak na parlamentarce.

Alma Kratina predsjednica Kluba zastupnika u Zastupničkom domu FBiH kaže kako je porazno da ni ove godine nema budžeta FBiH u nacrtu.

- Tako je bilo i proteklih godina i to je zaista porazna činjenica. Kao što je porazna činjenica da nemamo programski budžet i da ne možemo pratiti transparentno tokove novca. Činjenica je da do sada nije bilo sluha od Vlade FBiH da prihvati amandmane na budžet, bar u nekom broju kako bi i zastupnici mogli utjecati na raspodjelu novca i korekciju iznosa za svrhe za koje je po mišljenju zastupnika potrebno opredijeliti više novca. Ovogodišnji Izvještaj o finansijskoj reviziji izvještaja o izvršenju Budžeta za 2020. godinu dao je jasne informacije o utrošku novca i smjernice za moguće korekcije - govori nam Kratina i dodaje:

- I dalje smo suočeni sa svim problemima u zdravstvu koje dodatno usložnjava pandemija COVID-19 i kako je zaštita zdravlja građana najvažnije pitanje, neophodno je i dalje kroz budžet dodatno opredijeliti sredstva za te namjene ali i zaštitu najosjetljivijih kategorija društva dodatno ugroženih u uvjetima pandemije, za što je neophodno podržati privredu, što se i u proteklom periodu moglo na bolji način. O tome svjedoče i nalazi ureda za reviziju vezani za mjere koje su poduzete u okviru Zakona o ublažavanju negativnih posljedica usljed pandemije COVID. Konačno, sve su to još veći izazovi za Vladu koja nema tri ministra.

VEZANI TEKST - Kada bi budžet FBiH za 2022. godinu mogao biti usvojen, šta donosi borcima i obrtnicima?

Prijedlog budžeta na decembarskoj sjednici 

Razgovarali smo i sa Sanelom Prašović, predsjednicom Kluba zastupnika SBB u Zastupničkom domu FBiH.

- Nažalost, Vlada FBiH nije ni ovaj put ispoštovala obavezu dostavljanja budžeta pravovremeno. Prema informacijama koje su meni dostupne, premijer Fadil Novalić će prijedlog budžeta uputiti za decembarsku sjednicu - kazala nam je Prašović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.