open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Zastupnici pitaju: Zašto je poskupjela registracija vozila, otkud Konakoviću podaci o prisluškivanju
Na osnovu čega je Stručni savjet Agencije za nadzor osiguranja odobrio poskupljenje registracije vozila u Federaciji BiH, u kakvom stanju su pruge Željeznica Federacije BiH, otkud ministru vanjskih poslova BiH Elmedinu Konakoviću informacije o nezakonitom prisluškivanju..., samo su neka od zastupničkih pitanja koja su se mogla čuti na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu.
27.09.2023. u 13:19
get url
text

- U kakvom je stanju željeznička pruga, kada je posljedni put urađen temeljan pregled tračnica, zašto talgo vagone vuku znatno starije lokomotive, kada će prestati ručno popunjavanje voznih karata, koliko često se čiste i dezinfikuju vozovi, pitanja su za Željeznice Federacije BiH. Također ih pitam zašto u unutrašnjosti vozova još imamo naljepnice iz 2020. godine gdje se može sjesti a gdje ne - kazao je zastupnik Sanel Kajan (DF).

Zastupnik Damir Mašić je imao pitanja u vezi sa poskupljenjem registracije vozila.

- Pitanje upućujem Stručnom savjetu Agencije za nadzor osiguranja koje je odobrilo poskupljenje po meni i po javnosti potpuno neopravdano, registracije vozila. Pitanje za njih jeste šta ih je rukovodilo da donesu potpuno nerazumnu odluku koja direktno ide protiv interesa i na štetu građana FBiH a direktno pogoduje samo i isključivo osiguravajućim kućama.

Na osnovu kojih parametara su donijeli odluku o poskupljenju. Šta je uloga Agencije za nadzor osiguranja? Da štiti interes građana ili da pogoduje osiguravajućim kućama? Ako pogledamo dobiti osiguravajućih kuća u toj recesijskj, inflacijskoj godini prošlogodišnjoj, vidjet ćete da svi a pogotovo najveći poslovavili su sa enormnom milionskom dobiti. Zato postavljam pitanje javno da odgovore šta ih je rukovodilo da potpuno nerazumno povećaju cijenu registracije vozila - iznio je Mašić.

Predjednik Kluba zastupnika DF-a Mahir Mešalić je zatražio informacije od Almira Džuve, direktora Obavještajno sigurnosne agencije OSA-e.

- Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je gostujući u Pressingu 6. septembra izjavio "odgovorno tvrdim i znam da u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji ima zadokumentovano više od 100 slučajeva zloupotreba prisluškivanja bez naloga suda". Kao zastupnik i član Kolegija cijeneći profesionalnost Almira Džuve, molim odgovor na pitanje Da li je OSA BiH prisluškivala bilo kojeg građanina BiH bez naloga suda ili na nezakonit način.

I drugo pitanje je da li imate informaciju kako ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković ima informaciju o prisluškivanjima OSA-e. Da mi se dostavi odgovor u roku od 15 dana u pisanoj formi - zatražio je Mešalić.

Aner Žuljević (SDP) se referisao na rad Finansijske policije FBiH, tačnije učinkovitost tužilašatava.

- Moj zahtjev ide prema Finansijskoj policiji Federacije BiH koja je u periodu od 2000 do 2023. godine bila nosilac aktivnosti opredjeljenja u borbi protiv korupcije. Informacije koje govore da je u proteklom perioodu bilo 620 podnesenih izvještaja o krivičnim djelima protiv 2.475 počinilaca koji su sistemski kroz pozicije i postupke načinili štetu od dvije milijarde 638.600 miliona KM i nezakonito ostvarivanje imovinske koristi od 598.885 KM tražim da se dostavi spisak svih predmeta i statusu kod tužilaštva.

Da mi se dostavi i spisak 457 inspekcijskih nadzora odrađenih u proteklih pet po Zakonu o sprečavanju pranja novca i fiannsiranja terorističkih aktivnosti koje su odrađene, pa da vidimo, razjasnimo koliko nam je tužilaštvo efiksno i pravosudni sistem - rekao je Žuljević.

Zastupnica Jasmina Biščević Tokić je tražila pojašnjenje od rukovodstva Zastupničkog doma da li je radna grupa Komisije za izbor i imenovanje formirana prema Poslovniku a tiče se imenovanja sudije Ustavnog suda BiH. Također je zatražila odgovor da li su o sastancima Komisije obavještenja dobijali i zastupnici koji nisu članovi Komsije.

Zastupnica Ajla Milišić Pepić (NiP) je zatražila da joj se dostave informacije o plaćama javnih funkcionera, direktora javnih preduzeća, predsjednika upravnih odbora u federalnim ustanovama i organizacijama...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.