open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Zastupnički dom nije odobrio strategiju zapošljavanja u FBiH
Za strategiju je glasalo 45 zastupnika, 37 je bilo protiv, dok su dva zastupnika bila suzdržana
09.10.2019. u 12:38
get url
text

Strategija zapošljavanja u Federaciji Bosne i Hercegovine za period 2018-2021. godina, koju je u parlamentarnu proceduru uputila Federalna vlada, nije dobila većinu glasova na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Za strategiju je glasalo 45 zastupnika, 37 je bilo protiv, dok su dva zastupnika bila suzdržana.

Tokom rasprave su diskutovali najviše zastupnici opozicije čije je mišljenje da je ovaj dokument manjkav i da nije na tragu razvojne komponente Federacije BiH, kao i da ne sadrži viziju razvoja i upošljavanja u IT sektoru kao najperspektivnijoj oblasti posebno za mlade kadrove.

Prema mišljenju ovih diskutanata, predloženu strategiju trebalo je vratiti Vladi na doradu.

Ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača obrazložio je da donošenje entitetskih strategija zapošljavanja uvjetuje strategiju te vrste na državnom nivou, odnosno "povlačenje" 20 miliona eura evropskog novca.

Federalna vlada odobrila je prošle godine strategiju za period 2018-2021. kojom je, prema njegovim riječima, željela napraviti iskorak u odnosu na prethodnu, iz perioda 2009-2013.

Mladi su izdvojeni kao posebna kategorija, dodao je Drljača, a kao cilj predloženih aktivnosti i mjera je bilo definirano - kreirati dominantno poticajno okruženje za zapošljavanje.

Za razliku od predložene strategije zapošljavanja, zastupnici su gotovo bez diskusija na ovoj sjednici odobrili većinom glasova izvještaj o izvršenju prošlogodišnjeg federalnog budžeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.