open-navfaktor-logo
search
Ispred Parlamenta FBiH
Završeni protesti: Ogorčeni građani burnim negodovanjem ispratili zastupnike koji su glasali za Vladu
Na poziv neformalne grupe građana Restart BiH građani su danas održali nove proteste ispred Parlamenta FBiH kako bi iskazali nezadovoljstvo nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt jučer nametnuo odluke kojim se, kako je naveo, deblokira imenovanje Vlade FBiH.
28.04.2023. u 13:31
get url
text

17:04 - Nakon što je zastupnik Kenan Uzunović izašao iz zgrade Parlamenta FBiH, okupljeni su nasrnuli na njega, pljuvali ga i prijetili mu.

17: 00 - Građani se polako razilaze, a ispred zgrade Parlamenta ostala je mala grupa. 

16: 55 - Zastupnici "Trojke" i HDZ-a napuštaju zgradu Parlamenta. Građani im dobacuju da su izdajnici. U trenutku kada je između njih krenula zastupnica Elzina Pirić, čula su se glasna negodovanja. 

16:50 - Građanima ispred zgrade Parlamenta se obratio Refik Lendo koji je sa zastupnicima SDA napustio sjednicu.  

- Ovako se brani dostojanstvo Bosne i Hercegovine. Oni koji su ostali, koji budu glasali za vladu koja je nametnuta, oni su izdajnici BiH. Zapamtite ima jedna grupa koju su izglasali sa vrlo malom većinom. Naš zadatak je takav i moramo se ponašati da moramo čuvati i braniti BiH bez obzira ko bude i na koji način bude vladao. Izbacivati Bošnjake na ovaj način se pokazalo danas ovdje, a i ubuduće da to tako neće moći.

16: 38 - Sjednicu su napustili i zastupnici SDA. 

16: 08 - Zastupnik DF-a Mahir Mešalić koji je sa stranačkim kolegama napustio sjednicu okupljenim građanima je rekao:

- Rekao sam im da je jadna vlast koju čuva kordon policije. Rekao sam im da nećemo oktroisanu vlast već narodnu vlast. Pozvali smo pola parlamenta da izade i sa narodom svojim da bude. Mi ćemo se boriti do kraja, nemamo mi izlaza.

15.57 - Zastupnici Demokratske fronte napustili su sjednicu i pridružili su se građanima na protestima ispred Parlamenta FBiH.

- Žele treći entitet, a ja im poručujem da to neće učiniti. Mi smo svi jednaki ovdje. "Trojka" je izdala ono za šta smo se borili od 92. do 95. - rekao je Mirza Čelik.

15.48 - Dosta okupljenih građana je napustilo proteste, koji još traju.

15.10 - Policija je zatražila da se demonstranti pomjere metar unazad, a oni su uzvratili da neće ni milimetar. Đozić je pozvao potom okupljene na mir, a oni su mu skandirali "makni se". 

15.05 - Okupljeni su pozivali da izađu Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a i kandidat za premijera FBiH, te Arnel Isak, zastupnik koji je izašao iz NES-a i sada je među kandodatima za ministre njegov otac Ramo Isak, inače bivši federalni parlamentarac i sadašnji zastupnik u Skupštini ZDK.

14.55 - - Kažu da su ovo protesti vlasti, a ja ovdje vidim obične ljude, običan narod. Dugoročna rješenja su šarena laza. Neka većina bira vladu, a ne Hrvatica Lidija Bradara iz Busovače. Digli su našu policiju kao da policija od nas treba državu braniti. Kada prolazim ti momci mi samo govore "kada bi oni znali na čijoj smo mi strani" – rekao je okupljenim Haris Zahiragić (SDA), delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Kazao je da je svaki Bošnjak u Zastupničkom domu koji glasa izdao interese Bošnjačkog naroda.

14.30 - Okupljeni građani poručuju da neće napustiti prostor isred Parlamenta i da će pratiti ko će dati glasove za novu Vladu FBiH.

14.11 - Okupljeni od parlamentaraca zahtijevaju da prime delegaciju građana na razgovor. Otišli su predati listu s imena tih građana.

14.00 - Potpredsjednik FBiH Refik Lendo izašao je iz zgrade Parlamenta FBiH na kratko i ponovo se obratio okupljenim.

- Vi i naši parlamentarci u klupama branite danas demokratiju i obraz Bošnjaka i Bosanaca i Hercegovaca. Danas se odlučuje o sudbini BiH – rekao je Lendo i dodao da danas ko bude drugačije glasao je izdajica. 

Okupljeni su uzvikivali "Bosna", "Fadile", "Konakoviću izdajice".

13.55 - Pozivamo sve časne članove SDP-a i Naše stranke da istupe iz tih stranaka. Želimo da nas prime, delegaciju građana da o ovim stvarima razgovaramo sa njima - kazao je Đozić.

13.40 - Demonstranti su izašli na cestu ispred Parlamenta FBiH i blokirali saobraćaj. Raste broj okupljenih građana ispred Parlamenta. Parlamentarcima poručuju "Izlazite, lopovi!".

VEZANI TEKST - Protestna šetnja građana zbog Schmidtovih odluka, kod Parlamenta FBiH pojačane policijske snage

13.30 - Suad Đozić iz Restarta, koji organizira ovaj protest, ranije je najavio da će ispred Parlamenta FBiH ostati do okončanja sjednice koja počinje danas u 14 sati i na čijem je dnevnom redu imenovanje Vlade FBiH u sastavu koji su potpisali predsjednica FBiH Lidija Bradara i potpredsjednik FBiH Igor Stojanović, a bez potpisa potpredsjednika FBiH Refika Lende.

Protest je počeo, a okupljenim se obratio i Refik Lendo, potpredsjednik FBiH.

- Građani su zaista locirali i vidjeli koji je problem Bosne i Hercegovine. Ovo što oni govore ja mislim i govorim. Danas je važna država Bosna i Hercegovina, ovdje nije važan ni predsjednik ni stranka ni general. Danas se govori o državi BiH. Njima i nama treba država - rekao je kratko Lendo.

{$galerijaFotografija}

0J4A1333.JPG
1 od 24
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.