open-navfaktor-logo
search
Dan D
Završeni višemjesečni pregovori, HNK u ponedjeljak dobija novu vladu
Pregovori o formiranju vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu su, nakon višemjesečnih razgovora, finalizirani. U ponedjeljak, 23. oktobra HDZ, SDA i SDP održat će prvu vanrednu sjednicu Skupštine HNK koja je zakazana za 10 sati i na njoj će biti potvrđena nova vlada.
20.10.2023. u 19:21
get url
text

VEZANI TEKST - HDZ, SDA i SDP rasporedili ministarstva u novoj vladi u HNK, evo koji je omjer dogovoren

Zastupnici su dobili obavijest uz napomenu kako će im materijali za sjednicu biti dostavljeni naknadno. 

Vladu će činit pet ministara i premijer iz HDZ-a, četiri iz SDA, a SDP je dobio dva ministarstva.

SDA će dobiti Ministarstvo građenja i prostornog uređenja, Ministarstvo pravde, Ministarstvo finansija i Ministarstvo obrazovanja. SDP-u će pripasti Ministarstvo privrede i Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša.

HDZ će zadržati ministarstva koja su i do sada imali. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo saobraćaja, MUP, Ministarstvo za pitanja boraca i Ministarstvo zdravstva.

Također, SDA je dobila mjesto predsjedavajućeg Skupštine HNK, dok će HDZ i SDP dobiti mjesta zamjenika predsjedavajućeg.

VEZANI TEKST - Jesu li u SDP-u svi za koaliranje sa SDA u novoj Vladi HNK: Zalihić kovertirao potez, čeka organe partije

Podsjetimo, u Skupštini HNK HDZ ima 11 zastupnika, SDA sedam, HDZ 1990 i SDP po tri, HRS i DF po dva, te NES i Narod i pravda po jednog.

Na čelu Vlade dolazi žena, Marija Buhač  koju je predložio HDZ. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.