open-navfaktor-logo
search
Zasjedao štab u RS-u
Zbog afričke kuge eutanazirano 4.200 svinja u Semberiji, izdvojena tri miliona KM za sanaciju štete
Na prvoj sjednici entitetskog štaba za vanredne situacije RS-a, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić upoznao je članove Štaba sa trenutnom situacijom u RS-u u vezi sa zaraznom bolesti afričkom kugom svinja.
14.07.2023. u 14:58
get url
text

Minić je istakao da na prostoru Semberije do sada eutanazirano 4.200 svinja, te da je postavljeno 26 dezo barijera. Dodao je da trenutno ima 20 žarišta, a timovi na terenu preduzimaju sve mjere i radnje potrebne za sprečavanje širenja bolesti na ostale dijelove RS-a.

Na sjednici štaba je istaknuto da je jedan od velikih problema i izazova sa kojima se susreću timovi civilne zaštite nedostatak i slab odziv zaineresovanih ljudi prilikom utovara i odvoza uginulih životinja, što predstavlja prioritetni posao u sprečavanju zaraze.

Кomandant štaba Radovan Višković naredio je da se mobilišu svi raspoloživi kapaciteti u ljudstvu i mehanizaciji kako bi se suzbilo širenje ovog virusa, te istakao da je pravoremeno odlaganje uginulih životinja u skladu sa propisima prioritetni posao za sprečavanje daljeg širenja ove bolesti.

Upravni odbor Кompenzacionog fonda RS-a donio je odluku o isplati tri miliona КM za sanaciju štete i sprovođenje mjera suzbijanja i iskorjenjivanja afričke kuge svinja.

Raspodjela izdvojenog novca počet će krajem naredne sedmice, nakon obrade rješenja koja će biti donesena u skladu sa Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja podrške za sanaciju štete.

Novac će se isplaćivati u skladu sa prioritetima, a to su proizvođači koji su prvi pretrpjeli štetu i veliki proizvođači.

Ministar Minić je istakao da je ostvarena dobra saradnja sa načelnicima općina Ugljevik i Lopare, koje su također postavile dezo barijere i sprovode sve predložene mjere.

Na sjednici štaba je istaknuto da situaciju na terenu dodatno komplikuje loša saradnja i komunikacija sa gradonačelnikom Grada Bijeljina Ljubišom Petrovićem, koji je izdao naredbu za prebrojavanjem svinja na žarištima, što trenutno predstavlja problem prilikom ulaska na zaražena područja, i doprinosi širenju zaraze, saopćila je Vlada RS-a.

Također, održan je sastanak sa članovima međunarodnog ekspertskog tima za suzbijanje afričke kuge svinja, koji su konstantovali da su u RS-u preduzete odgovarajuće mjere i radnje na suzbijanju afričke kuge svinja.

Također je na štabu istaknuto da će uzorkovanje biti stopostotno, što podrazumijeva pregled svake svinje.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, odnosno njegove stručne komisije i timovi će preuzeti cjelokupni posao na popisu štete, obradi podataka, obeštećenjima, kao i sve poslove potrebe za suzbijanje virusa africke kuge svinja. Кonstatovano je da se na velikim farmama svinja nije pojavila bolest, već na domaćinstvima sa manjom proizvodnjom svinja.

Stručni operativni tim uputio je apel građanima i privrednicima na ugroženim područjima da pruže pomoć pogođenim gazdinstvima i domaćinima prilikom suzbijanja širenja bolesti, zarad dobrobiti cjelopkupne zajednice. Također, apel štaba je da se svi pridržavaju propisanih mjera, kao i da će nesavjesni pojedinci koji koji krše propisane mjere biti snkcionisani.

Štab za vanredne situacije, pored ministara, čine i direktori entitetske uprave civilne zaštite, policije, Veterinarskog instituta RS-a "Dr Vaso Butozan", te Inspektorata RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.