open-navfaktor-logo
search
Šta kažu iz ustanove
Zbog čega je KCUS u ASA banku uplatio više od 30 miliona KM i šta Sindikat traži od finansijske policije
Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo 24. januara 2024. godine zatražio je od Ministarstva finansija Federacije Bosne i Hercegovine da finansijska policija izvrši nadzor nad finansijskim poslovanjem Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).
26.01.2024. u 16:37
get url
text

Kako navode u inicijativi koju su uputili Ministarstvu finansija, KCUS je 29. decembra prošle godine izvršio transakciju tako što je 30.926.354,00 KM prebacio na račun ASA banke.

Procjena rizika

S obzirom da nije poznat pravni osnov za ovu transakciju, a imajući u vidu djelatnost KCUS-a, iz Sindikata su, kako dalje dodaju, smatrali potrebnim upoznati Ministarstvo finansija FBiH sa njihovim saznanjima, kako bi u okviru svojih nadležnosti, provjerili da li je izvršena transakcija u skladu sa poslovanjem ove zdravstvene ustanove.

Transakcijski račun

- Kako je po našem mišljenu riječ o neobičnoj transakciji, sa veoma visokim iznosom novčanih sredstava, molimo da izvršite nadzor na osnovu kojih propisa, čije odluke i kojeg finansijskog plana je KCUS navodno izvršio tu transakciju. Također, predlažemo da izvršite kontrolu transakcije, koju je KCUS izvršio u protekloj godini na ime plaćanja usluge procjene rizika radnih mjesta u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Nije nam poznato koji pravni subjekt je izvršio ovu uslugu - navodi se u dokumentu koji je Sindikat radnika u zdravstvu KS uputio Ministarstvu finansija FBiH.

Dopis Sindikata prema Ministarstvu finansija FBiH 

Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, kaže kako je dobio veliki broj poziva koja su vezana za pomenutu transakciju koja bi, dodaje, "mogla utjecati na ostvarivanje materijalnih prava radnika KCUS-a".

- Stav menadžmenta KCUS-a je da oni nemaju novca da isplate jednokratnu pomoć, godinama ne poštuju kolektivne ugovore, pravilnike, ljudima su godinama umanjena prava, a onda jučer objave da će plaćati prekovremeni rad uposlenih. KCUS-u nedostaje oko 80 radnika za šta ova zdravstvena ustanova godinama uredno od Zavoda zdravstvenog osiguranja KS dobija novac. Zbog svega, vrlo je važno za šta se daju sredstva i zašto to nije navadeno u transakciji - ističe Sadiković.

VEZANI TEKST - Sebija Izetbegović nakon smjene: Tužit ću ih; novca ima ako opet ne pokradu

Pojašnjenje smo zatražili od KCUS-a, da li je i kada pomenuta transakcija izvršena, u kojoj banci, o kom iznosu se radi te u koje svrhe je novac uplaćen?

Šta kažu iz KCUS-a 

U odgovoru iz ovog zdravstvenog centra, navode "kako je nova uprava KCUS-a zatekla skoro 68 miliona KM na računima, od čega je 10 miliona bilo na posebnom namjenskom računu kod ASA banke, te da su to sredstva koja su prebačena iz Programa konsolidacije zdravstvenih ustanova Vlade FBiH".

- Ostatak novca od oko 58 miliona KM nalazio se na računu kod Intesa Sanpaolo Banke. Obje banke su poslovne banke KCUS-a izabrane na osnovu ranije provedenih procedura javnih nabavki. Odmah nakon preuzimanja dužnosti obavili smo konsultacije s finansijskim sektorom stručne nemedicinske discipline KCUS-a kao i sa ekonomskim stručnjacima.

Sve preporuke su bile usmjerene na to da je rizično držati toliki novac na računu u jednoj banci i da je stoga neophodno izvršiti disperziju rizika, tj. da se novčana sredstva, koja KCUS posjeduje, u jednakom omjeru rasporede na dvije banke, koje su izabrane u proceduri javnih nabavki prije dolaska nove uprave. Upravni odbor je o ovome obaviješten na sjednici održanoj 28. decembra 2023. godine, a naredni dan je izvršena transakcija od oko 31 miliona KM sa KCUS računa kod Intesa Sanpaolo Banke na KCUS račun ASA banke. Jedini razlog za ovu transakciju je preporučena disperzija rizika kako bismo zaštitili novac građana koji je dodijeljen KCUS-u - navode iz Kliničkog centra.  
 
S obzirom da je KCUS javna institucija i da nadležni organi KCUS-u uplaćuju samo novac koji je potreban za neometano funkcionisanje i to za
konkretne potrebe s tačno navedenom namjenom, željeli smo, kako dalje navode iz ove ustanove, istražiti otkud toliko novca na računima KCUS-a kao i u koje namjene su novci uplaćeni, a nisu iskorišteni.

- Već smo pokrenuli procedure da se to ispita kao i da vidimo za koje potrebe KCUS-a ga možemo iskoristiti. U interesu KCUS-a je da pacijenti imaju sve što je potrebno za liječenje, da nabavimo najmoderniju opremu i da zaposlimo dovoljno radnika da se može pružiti kvalitetno i pravovremeno liječenje pacijenata. Nadamo se da ćemo ušteđeni novac što prije utrošiti za ono za šta je bio i namijenjen i za ono što je neophodno. Novac koji smo zatekli na računima se može objasniti politikom ranije uprave KCUS-a, koja se fokusirala na uštede, a ne na trošenje novca za potrebe zbog kojih je novac i dodijeljen ovoj instituciji. Dio zatečenih sredstava, oko 32 miliona, je neutrošeni tj. "ušteđeni" novac od tranši koje je KCUS dobijao od Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. S obzirom da KCUS dobija novac za tačnu namjenu, pitanje je na koji način je ovaj novac ušteđen i nauštrb čega - navode iz KCUS-a. 

VEZANI TEKST - Izetbegović: Ne date nam da zaposlimo mlade kadrove u KCUS, zašto nije uspostavljen put pacijenta

Ovo donekle, kako dalje stoje u odgovoru, "objašnjava zatečeni ogromni manjak kadra, hroničnu dugogodišnju neadekvatnu snabdjevenost apoteke KCUS-a, nezanovljenu medicinsku opremu, neadekvatne uvjete za pacijente, jer je novac za sve to bio predviđen i uplaćen. Drugi dio sredstava koje smo zatekli na računima su sredstva koja je KCUS dobio po posebnim projektima Federalnog ministarstva zdravstva, Kantonalnog ministarstva zdravstva i drugih institucija, a koja su prebačena KCUS-u za tačno određenu namjenu i također nisu iskorištena. Što se tiče finansijskog poslovanja KCUS-a, od imenovanja doc. dr. Alena Pilava, za v. d. generalnog direktora KCUS-a, garantujemo da je sve urađeno po procedurama i bilo bi nam čak i drago da se izvrši finansijska kontrola da se to i potvrdi, kako poslovanja sadašnjeg menadžmenta, tako i poslovanja prethodnih uprava - stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz KCUS-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.