open-navfaktor-logo
search
Epidemiološka situacija
Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da bi ove zime mogla cirkulirati tri virusa
U augustu na globalnom nivou došlo je do porasta broja zaraženih omikron podvarijantom koronavirusa BA.2.86. poznate kao "Pirola", što je izazvalo zabrinutost zbog velikog broja mutacija u poređenju sa dominantnom varijantom XBB.1.5.
02.10.2023. u 19:04
get url
text

Prošle sedmice je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) upozorio na povećan broj zaraženih SARS‑CoV‑2, a i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zabrinuta je zbog porasta slučajeva koronavirusa u nekim zemljama uoči početka zime.

Omikron podvarijanta 

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) ovih dana upozorio je da bi se Evropa u nadolazećim mjesecima mogla boriti s tri virusa istovremeno - koronavirusom, virusom gripe i respiratornim sincicijskim virusom (RSV) (uzrokuje akutne infekcije disajnog sistema u svih dobnih grupama). 

Kada je riječ o podvarijanti "Pirola", koja se prošilira u mnoge zemlje, dobra vijest je da, prema dosadašnjim podacima, podvarijante koje cirkuliraju nisu uzrokovale težu bolest od prethodno poznatih.

VEZANI TEKST - U KCUS primljen prvi pacijent s upalom pluća zaražen COVID-om nakon okončanja pandemije

Kako stručnjaci navode simptomi nove podvarijante omikrona su: kihanje, glavobolja, globolja, curenje nosa, osjećaj umora.

Prošlog petka (29. septembar) Faktoru je sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) potvrđeno, da je prvi put nakon okončanja pandemije, u ovaj zdravstveni centar primljen pacijent s težim oblikom oboljenja.

- Radi se o prvom slučaj upale pluća kod pacijenta zaraženog virusom COVID-19 nakon završetka pandemije. Pratit ćemo situaciju i prilagođvati se ako se bude povećavao broj oboljelih - rekla je prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a.

Dr. Emini Kurtagić-Pepić, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, kaže kako je epidemiološka situacija dobra.

Dr. Emina Kurtagić-Pepić

- Omikron podvarijanta najčešće daje blažu do srednje tešku kliničku sliku, ali se može desiti i hospitalizacija. Kako idemo u period prehlada i gripe, odnosno češćih respiratornih infekcija, savjetovala bih da oni koji dobiju simptome, ostanu kod kuće pet dana. Terapija je simptomatska, dakle ukoliko je povišena temperatura uzeti Paracetamol, unositi više tečnosti (biljni čajevi, supe, limunada), C vitamina, hraniti se laganijom hranom obogaćenom svježim voćem i povrćem. Ukoliko su simptomi izraženiji otići kod svog porodičnog ljekara - navodi Kurtagić-Pepić.

 VEZANI TEKST - U regiji raste broj oboljelih od koronavirusa; Skočibušić o situaciji u FBiH, koji su simptomi nove varijante omikrona?

Dodaje da se starijim (stariji od 65 godina) i imunokompromitiranim savjetuje vakcinacija.

- Prva, ako je nisu primili, i druga buster doza savjetuje se starijima od 65 godina i onima koji imaju hronične bolesti jer će ih te doze zaštititi od eventulnih komplikacija. Dolaze mjeseci kada ćemo više boraviti u zatvorenom, pa savjet da svi oni koji su osjetljivi, nose masku. Svi bi trebali povesti više računa o ličnoj higijeni i često prati ruke - kazala je Kurtagić-Pepić.

Ko se treba vakcinisati

Prim. dr. Ednan Drljević, infektolog, kaže kako je floskula da je kraj epidemije, te da će koronavirus, kao i drugi virusi, uvijek ostati u našem okruženju. 

- U borbi sa virusima uvijek se treba ponašati isto. Mi smo se boreći protiv koronavirusa, borili i protiv virusa gripe, koju u zadnjih nekoliko godina uopće nismo imali zato što je način borbe potpuno isti - distanca, maska, pranje ruku. Tih metoda se uvijek trebamo držati. Imamo primjer turista koji nam dolaze iz Kine i Koreje i koji još od prije 15-20 godina, kada je vladao SARS, zimi nose maske. To je postalo dio njihove kulture. Hoću da kažem da borba protiv virusa treba biti stalna, nevezano da li ima COVID-19, jer ako nema koronavirusa, tu je gripa - navodi Drljević. 

Prim. dr. Ednan Drljević

Dodaje kako je u BiH antivakcinalna kampanja dovela do toga da se mnogi ne žele vakcinisati ni protiv gripe. 

- Situacija je takva da sve što je zemlja dalje od evropskih vrijednosti, ljudi su sve pametniji. U Australiji se za vrijeme gripe skoro 80 posto populacije vakciniše, kod nas ni jedan posto, a dobiju besplatnu vakcinu. U Hrvatskoj se svake godine protiv gripe vakciniše više od 330.000 ljudi, kod nas 10.000-15.000. Moj savjet bi bio da se moramo čuvati svakog virusa, pa i onog prehlade, jer se i poslije nje može razviti pneumokokna upala pluća. To je bakterija koja se naseli nakon virusa, a vrlo je opasna naročito za starije ljude. U Sarajevu se čujem mala djeca vakcinišu tom vakcinom, mišljenja sam da bi je trebali dobiti i stariji od 65 godina - naglasio je Drljević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.