open-navfaktor-logo
search
O događanjima u SAD
Zečević: Napad na Kongres i Senat je udar na srž demokratije, svijet ulazi u novo doba
Komentirajući nasilan upad pristalica Donalda Trumpa u Kapitol, vojno-politički analitičar Berko Zečević je za Faktor kazao kako je taj svojevrsni pokušaj državnog udara pokazao da više ništa u svijetu nije stabilno.
07.01.2021. u 14:03
get url
text
Berko Zečević
Berko Zečević

Zečević naglašava da se Amerika nalazi u jednom vrlo turbulentnom periodu.

Podsjećamo, Trumpove pristalice su sukobljavajući se sa policijom upale u Kapitol, u vrijeme kada su zastupnici u oba doma Kongresa trebali sazvati zajedničku sjednicu, koja je tradicionalno formalna stvar prebrojavanja glasova Elektorskog koledža, kako bi se i zvanično proglasio novi predsjednik SAD-a.

Vratiti poljuljano povjerenje svijeta u Ameriku 

- Događanja u Americi su pokazala da više ništa na svijetu nije stabilno, da se sve može desiti u bilo kojem dijelu svijeta. Do sada je Amerika generalno bila zemlja koja je imala tačno utvrđen proces prijenosa vlasti. Jedan uređen, stabilan sistem, koji je davao neku garanciju da kada američki predsjednik nešto kaže, da iza toga stoji jedna jaka vojna, ekonomska i politička sila. Međutim, ovo što se događa sada jasno pokazuje da svijet ulazi u novo doba - govori Zečević i dodaje:

- Ono što će za predsjednika Joe Bidena biti veliki izazov, jeste da svu svoju energiju usmjeri ka tome da vrati poljuljano povjerenja svijeta u Ameriku, imajući u vidu kojim trasirajućim putem ide svijet, jačanje Rusije, Kine, pojavu Indije kao velike ekonomske i vojne sile. To jednostavno, izaziva zabrinutost kod svih ljudi. Vi vidite po komentarima značajnih političkih subjekata u Sjedinjenim Američkim Državama, da su oni šokirani ovim što se desilo. I predviđaju da će doći do daljnjeg procesa raslojavanja, podjela među ljudima u SAD. Znači, sve ono što je postojalo kao neki koncept sigurnosti, jasna definisana pravila ponašanja u nepredviđenim situacijama, to više ne funkcionira.

Zečević ukazuje da se napad na Kapitol može gledati kao pokušaj državog udara u Americi.

Crnačko stanovništvo strahuje od policije 

- Kada vi vidite da je neko napao Kongres i Senat, znači zakonodavnu vlast, koja definiše pravila ponašanja, ima pravo da smjeni predsjednika, to nije ništa drugo do udar na osnovnu srž demokratije. Vjerovatno će Trump i dalje praviti probleme, jer on je takva osoba. Ali, realno kada vi pogledate, zaprepastite se poslije toliko godina jedne jasno definisane demokratije u Americi, može da se desi da u takvoj jednoj sredini se pojavi takav čovjek koji ima značajan broj pristalica. Ne treba da zaboravimo da predsjednik Trump je imao mnogo glasova - podsjeća Zečević.

Ukazuje kako je evidentno da je u Americi podijeljeno društvo.

- Ako uvedemo u igru i da odnos policije prema stanovništvu koje nije bjelačko, gdje imaju dva različita kriterija. Onaj koncept "svi su jednaki prema zakonu", taj koncept više ne postoji u Americi. Znači, više niko nije siguran. Kada vi slušate šta govore istaknuti crnački lideri vi vidite da se ti ljudi boje da ih zaustavi policija. Jer, u svakom trenutku može neko da puca u njih, a praktično ti koji pucaju (policajci), generalno ne odgovaraju za to pred zakonom. Amerika je u jednom veoma, da kažem, turbulentnom periodu - zaključio je Zečević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.