open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Zenički rudari još u radničkom neposluhu, čeka se stav Skupštine Elektroprivrede BiH
Rudari jame Raspotočje Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, koji su 25. septembra u drugoj smjeni stupili u radnički neposluh, još nisu obnovili proizvodnju - potvrdio je predsjednik Sindikata pogona Raspotočje Nedžad Duraković.
13.10.2023. u 11:58
get url
text

On napominje kako je direktor zeničkog rudnika Mensur Hukić donio odluku o privremenom prekidu rada, koja je na snagu stupila 3. oktobra, te će biti na snazi sve dok se ne steknu uvjeti za nastavak rada.

- Ništa se nije promijenilo, odnosno samo inspekcija radi obavezne poslove u slučaju obustave rada. Stanje je isto već 20-ak dana, a mi čekamo ishod Skupštine Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, našeg vladajućeg društva, koja bi trebala donijeti odluku o odobravanju novca za isplatu naših augustovskih plaća i naknade za topli obrok.

Skupština bi trebala biti naredne sedmice, a uskoro počinje teći rok i za isplatu septembarske plaće - rekao je Duraković Feni, te napomenuo kako se plaća u tom preduzeću isplaćivala oko 15, a, po kolektivnom ugovoru, najkasnije do 25. u mjesecu za prethodni mjesec.

Prije 10-ak dana okončana je i nova sistematizacija radnih mjesta u zeničkom rudniku, koji bi, dodaje Duraković, u prvoj fazi trebao smanjiti broj zaposlenih sa sadašnjih 805 na 711 , a u drugoj i trećoj fazi na 580. Sistematizacija je dobila podršku Sindikata, ali se očekuje odluka JPEPBiH. Višak radnika će biti ili penzionisan ili će im biti isplaćene stimulativne otpremnine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.