open-navfaktor-logo
search
Alicia Kearns
Žestoke poruke britanske zastupnice: Moramo zaštititi BiH, Dodik je opasan, mir na Balkanu je ugrožen, SPC švercuje oružje...
Britanska zastupnica i predsjednica Odbora za vanjsku politiku britanskog parlamenta Alicia Kearns u današnjem govoru na zasjedanju parlamenta Velike Britanije upozorila je da su Dejtonski sporazum i samim tim mir ponovo ugroženi na Balkanu. 
04.07.2023. u 21:17
get url
text

VEZANI TEKST - Bećirović i Kearns: Britanija sa saveznicima neće dozvoliti ugrožavanje mira u BiH i Dejtonskog sporazuma

- Ponovo vidimo cinične ambicije Miloševićevih prijatelja, snove o velikoj Srbiji i mržnju u srcima lidera u tom regionu. Ako dopustimo da se Dejton prekrši, rizikujemo da prekršimo to sveto obećanje. Kada kažemo "Nikad više", to i mislimo. To je ono što treba da vidimo, ali bojim se da Vlada ponavlja neke od grešaka iz 1990-ih, kada je naša vanjska politika bila usredsređena na Beograd. Vanjska politika usredsređena na Beograd neće funkcionirati na Balkanu. Opsesija da se Srbija drži po strani, šta god radila i bez obzira na njene postupke, namjere i riječi, ne funkcionira.

Bez obzira na naš neuspjeh, moramo biti jaki. Ne samo da Srbija nedavno nije bila uz nas po pitanju Ukrajine, već je u septembru potpisala vanjsko-politički sporazum sa Putinom. Zašto očajnički trčimo okolo iza nekoga ko prihvata autokratiju iz dana u dan? Ranjivi su naši demokratski partneri koji ispunjavaju obaveze koje smo postavili. Tražili smo od Bosne i Kosova da budu demokratski, prate pridruživanje EU i krenu ka ulasku u NATO. Oni to rade, a mi ih kažnjavamo bez kazne za Srbiju - poručila je Kearns. 

Govoreći o Miloradu Dodiku, kazala je da oklijeva da ga nazove "predsjednikom Republike Srpske", te naglasila da je jasno stavio do znanja svoju namjeru da prekrši Dejtonski sporazum i ugrozi suverenitet Bosne i Hercegovine.

- Iako je oduvijek bio sklon preuveličavanju i teatru, njegovi nedavni postupci su, nažalost, pokazali smislenu namjeru. On je u posljednje dvije sedmice obrušio se na Ured visokog predstavnika i Ustavni sud Bosne i Hercegovine, navodeći da se njihove presude ne odnose na cijelu BiH. Dodik je prvi direktni izazov za skoro 30 godina mira, a planira da testira Dejtonski sporazum tokom naredne godine. Moramo se pobrinuti da on to ne može učiniti i da ostanemo čvrsti.

Jedan od razloga zašto se Dodik obrušio je i taj što je očajan. Sankcije koje su mu stavile Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države su dobre i zahvaljujem Vladi što je saslušala i uvela režim sankcija kada smo to tražili. Državni službenici uskoro će protestovati ispred njegove kancelarije jer je prije pet mjeseci obećao povećanje plaća koje nije došlo. Činjenica da više ne može prikupljati novac na londonskoj berzi – još jedan važan diplomatski napor UK – znači da postaje očajan, ali sada želim da EU uskrati sredstva Dodiku. Želim da nam se EU pridruži u sankcioniranju Dodika i njegovih kolega secesionista. Francuska i Njemačka su poduzele neke umjerene, jednostrane korake, ali moramo zajedno djelovati - potcrtala je britanska zastupnica. 

VEZANI TEKST - Britanska zastupnica: Propala Bosna je Putinova ambicija, Dodik želi ostvariti Miloševićev san

Podsjetila je sve kako je Dodik posljednjih godina glasno govorio o svojim odnosima sa Putinom i Xi Jinpingom. 

- Ono što se dogodilo u Ukrajini, u kombinaciji sa slabošću Rusije i jasnim nedostatkom strategije i strane sposobnosti, učinilo je Dodika opasnijim. Rusija može tražiti otvaranje odvojenog fronta u Evropi, a realnost je da Dodik djeluje kao lažnjak koji bi Putinu dao priliku da skrene pažnju. Rat u Bosni i Hercegovini ne bi služio nikome osim Putinu, a Dodik bi trebao znati da će, ako zapleše na Putinovu muziku, vjerovatno završiti u Hagu, baš kao i Radovan Karadžić i drugi - kazala je ona. 

Kolegama zastupnicima je poručila da je njihov posao da stvore okolnosti u kojima Dodik i drugi ne mogu donositi nepromišljene odluke. 

- Moramo umotati Bosnu i Hercegovinu u zaštitni pokrivač kako bismo bili sigurni da Balkan više ne doživi rat. Vlada se mora ponovo pridružiti snagama Evropske unije. Čile, Turska i druge zemlje koje nisu u Evropi su dio EUFOR-a i mi mu se moramo ponovo pridružiti. Kao potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, članica Vijeća za implementaciju mira i stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, imamo odgovornost da stanemo uz Bosnu, ali to nije dovoljno da garantira mir.

Znamo da Rusija ima veto na EUFOR. Svake godine na ovom mjestu čekamo da vidimo da li će Putin odlučiti da djeluje u interesu mira ili da podrži ideju suvereniteta putem nasilja. Do sada je obnovio mandat, ali to nije održivo. Putin bi mogao da odbije da ga obnovi u bilo kom trenutku, a mi nemamo mandat UN-a da ga vojno blokiramo. Vlada treba da sarađuje sa saveznicima kako bi se obavezala na vojno prisustvo NATO-a u ključnim područjima širom Bosne i Hercegovine, posebno u Distriktu Brčko, za šta je Dodik jasno rekao posljednjih sedmica da će poduzeti silu ako bude imao priliku. To je zakonski propisano pravo u Dejtonskom sporazumu i poslalo bi čvrstu poruku da teritorijalni suverenitet Bosne nije predmet rasprave i da neće biti uzet silom. Ulaskom u EUFOR sada i prelaskom u mirovnu misiju koju vodi NATO, možemo igrati svoju ulogu u održavanju mira u Bosni - rekla je Kearns.

Naglasila je da su napadi na OHR osmišljeni da oslabe temelje mira. 

- To ne znači da ne možemo kritizirati pojedinačne odluke visokog predstavnika, ali moramo zaštititi samu instituciju, a bojim se da ruska i secesionistička propaganda uspijevaju narušiti njenu ulogu u parlamentima širom Evrope. Kao Dom, moramo stati iza te vitalne institucije, jer ako se dogodi najgore i ne ispunimo naše sveto obećanje "Nikad više", bit će nasilja, ne samo u Bosni, već i širom Balkana - upozorila je ona. 

Osvrnula se i na Kosovo kazavši da je ono kritično, a da Ujedinjeno Kraljevstvo tu ima jedinstvenu odgovornost. Kritizirala je Beograd, te uvođenje sankcija i mjera protiv Kosova. 

- Oružje iz Srbije švercuje se kolima hitne pomoći i onda istovara u pravoslavne crkve. Zato je sigurnosna slika tako surova. Predugo nismo uspjevali da prozovemo naoružane srpske milicije koje djeluju na sjeveru Kosova. U Vladi su svjesni, sa vojnicima koji su se tek vratili sa služenja u KFOR-u, da se oružje švercuje preko granice u pravoslavne crkve kolima hitne pomoći. Kada naše trupe pokušaju da dobiju dozvolu da odu po njih, dozvole traju predugo. Do trenutka kada se nabavi dozvola, gle iznenađenja, hitna pomoć se pojavi u crkvi i ponovo izvadi oružje - rekla je Kearns.

VEZANI TEKST - Vijeće sigurnosti UN-a produžilo mandat misiji EUFOR-a u BiH

Ona je dodala i da je "veoma zabrinuta zbog činjenice da Britanija prodaje municiju Srbiji".

- S obzirom na to da je tamošnja antiteroristička policija izvršila napade i kidnapovala trojicu kosovskih policajaca, kako da znamo da se ništa što smo prodali Srbiji ne koristi u tom kontekstu - zapitala se Kearns te dodala: 

- Pozivam Vladu da jasno stavi do znanja da Ujedinjeno Kraljevstvo stoji uz teritorijalni suverenitet i demokratiju Kosova. Da bismo to uradili, moramo da proširimo mandat KFOR-a kako bismo osigurali proaktivniji pristup u borbi protiv krijumčarenja oružja. Moramo osigurati pravičnost i poduzeti mjere potrebne za vođenje smislene politike diplomatije odvraćanja.

To je kritičan trenutak na Balkanu. Gledajući hladnokrvna ubistva nedužnih Bosanaca 1995. dali smo obećanje: nikada više. Vlada se sada mora probuditi, preuzeti inicijativu i osigurati da se sveto obećanje poštuje. Moraju priznati da moć odvraćanja leži u ovoj kući. Možemo ovo. Stoga pozivam Vladu: pridružimo se EUFOR-u, angažujmo NATO mirovnjake u Distrikt Brčko, pređimo u mirovnu misiju koju vodi NATO u Bosni i Hercegovini, dozvolimo KFOR-u da preuzme veću ulogu u antimilicijskim operacijama krijumčarenja oružja na sjeveru Kosova i konačno, hajde da promijenimo ravnodušniji pristup Kosovu koji daje prioritet zaštiti kosovskog suvereniteta i demokratije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.