open-navfaktor-logo
search
Federalni parlament
Zildžić: Nakon 15 godina ravnomjernija raspodjela javnih prihoda
Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, čiji je predlagač poslanik Salko Zildžić sa grupom zastupnika.
24.01.2022. u 15:39
get url
text

- Očekujem da će i Dom naroda usvojiti ovo zakonsko rješenja kojim se izjednačavaju građani Federacije BiH u kontekstu raspodjele sredstava od indirektnih poreza prema kantonima. Ovo je prvi korak nakon 15 godina da je došlo do ozbiljnije korekcije Zakona o pripadnosti javnih prihoda kada je u pitanju raspodjela prema kantonima, čime su stvoreni preduslovi da u narednim godinama i ostalih devet kantona imaju finansijsku podlogu za ujednačavanje ustavom zagarantovanih prava građana u kontekstu prava koja su u prethodnim godinama emitirana građanima Kantona Sarajevo - rekao je Zildžić.

Zakon o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH omogućava pravedniju i adekvatniju raspodjelu javnih prihoda, te ravnomjeran regionalni ekonomski razvoj u Federaciji BiH.

VEZANI TEKST - Oko 90 miliona manje za KS: Usvojene izmjene Zakona o raspodjeli javnih prihoda u FBiH

Oko 15 godina se provodi Zakon o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji za kojeg devet kantona, osim Kantona Sarajevo, smatra da je diskriminirajući zbog koeficijenta 2 odnosno 1,9658 (2015) koji je dodijeljen Kantonu Sarajevo.

Izmjenom Zakona propisuje se da koeficijent za Kanton Sarajevo iznosi 1,5 (umjesto 1,9658) što bi prema projekcijama prihoda Kantona Sarajevo smanjilo prihode za sljedeću godinu za otprilike 86 miliona KM ali s druge strane taj iznos bi se rasporedio na ostale kantone u skladu s kriterijima (brojem stanovnika, povrsini kantona itd.).

Svake sljedeće kalendarske godine koeficijent za Kanton Sarajevo se umanjuje za 0,1 do koeficijenta 1,3.

- Bitno je istaći da u naredne tri godine neće doći do ukupnog smanjenja budžeta Kantona Sarajevo, već će se samo zaustaviti njegov neprirodan rast prouzrokovan koeficijentom 2 – poručio je Zildžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.