open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Znate li čiji se mezar nalazi u krugu preduzeća GRAS?
Na području Novog Grada, u krugu sarajevskog kantonalnog preduzeća GRAS od davnina nalazi se jedan mezar. Tu je prije mnogo godina umrla i na istom mjestu ukopana sestra slavnog junaka Alije Đerzeleza, Ajkuna.
13.09.2020. u 14:16
get url
text

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka odlučio je da se izgradi otvoreno turbe za rahmetli Ajkunu Đerzelez, a idejno rješenje je napravio arhitekta Mufid Garibija.

- Njen mezar se nalazi u sklopu GRASA, ono je zaraslo i nalaze se samo dva nišana. Skaka je insistirao da se to ovjekovječi, da se prezentira na ljepši način. Inače Đerzelezi su rodom iz Sagrdžija, gdje im je porodična kuća. Ta žena je zaslužila da se sačuva od zaborava. Izvšen asu i arheološka ispitivanja kako bi se moglo pristupiti radovima. A mezar nikada nije diran – kaže Garibija za Faktor.

Projekat arhitekte Mufida Garibije

Ističe da je došlo vrijeme da se Ajkuna i njena priča sačuvaju od zaborava.

- Nišani bi ostali isti. Sve bi bilo urađeno u kamenu sa natpisima na bosanskom i na arapskom jeziku. U fazi smo dobijanja građevinske i urbanističke dozvole u Općini Novi Grad, a u projektu učestvuje i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić – pojašnjava arhitekta.

Legenda kaže da je djevojka Ajkuna oklevetana i krivo optužena te da je pred smrt ostavila oporuku svom bratu Aliji.

- Ona je svom bratu prije preseljenja kazala da uzme dvije ljeske koje su potpuno izgorjele i da ih ugradi u njen mezar, a ako ozelene da će to biti znak da je bila čista i nevina. To se i dogodilo, te su tu vremenom nikla dva velika stabla. Taj dio je nekada bio poznat kao "velika drveta" – kaže Garibija.

Otvoreno turbe Ajkune Đerzelez

U projektnoj dokumentaciji navedeno je da je planirano da se gradi otvoreno turbe od kamenog zida na kojem bi se nalazila daska za sjedenje i učenje, a na desnoj strani glave bi se nalazilo drvo koje izlazi iz kamena, kao simbol nekadašnjih "velikih drveta".

- Unutarnji prostor Ajkuninog turbeta bi bio travnat. Po kamenom zidu bi se posadile ruže kao simbol djevojke i ljubavi prema Poslaniku. – navedeno je u projektu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.