open-navfaktor-logo
search
Općinski sud Sarajevo
Zukić i ostali: Odbrane Safeta Bibića te Senada i Nedžaka Trake traže oslobođajuću presudu
U nastavku iznošenja završnih riječi na suđenju za zloupotrebe položaja pri zapošljavanju u javnim preduzećima, odbrane Safeta Bibića te Senada i Nedžada Trake su zatražile oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice.
30.05.2022. u 14:07
get url
text

Almir Bibić, branilac drugooptuženog Bibića je tokom iznošenja završne riječi kazao da je njegov branjenik uhapšen 26. augusta 2016. te sutradan saslušan u službenim prostorijama. On je dodao da tom prilikom optuženom nije saopšten činjenični supstrat i šta mu se stavlja na teret te da Tužilaštvo Kantona Sarajevo nije bilo donijelo naredbu o provođenju istrage.

Na taj način je prekršen Zakon o krivičnom postupku (ZKP) i počinjena povreda prava na pravičan postupak, kazao je branilac Bibić. On je dodao da je Tužilaštvo zajedno sa službenicima Federalne uprave policije (FUP) pretresalo telefone osobama koje su stupale u kontakt sa optuženima te da niko od Odbrana nije bio prisutan prilikom pretresa, dodavši da takvi dokazi ne mogu biti zakoniti.

Pred Općinskim sudom u Sarajevu je postavio pitanje:

- Zašto Tužilaštvo selektivno vodi istragu protiv određenih ljudi, dok drugi u startu budu amnestirani? - dodavši da je Tužilaštvo paušalno davalo imunitete svjedocima.

- Smatramo da Tužilaštvo nije u dovoljnoj mjeri dokazalo osnovanost optužnice - kazao je branilac Bibić, predloživši da Sud njegovog branjenika oslobodi po svim tačkama optužnice.

Osvrćući se na tačke optužnice, Odbrana Senada Trake je kazala da u svim tačkama, osim u tački sedam, ne postoji opis djela iz kojeg proizilaze zakonska obilježja krivičnog djela. Branilac Senad Pizović je kazao da je suština pojedinih tačaka optužnice u "prijenosu informacije", što se ne može okarakterisati kao krivično djelo.

- Neka Tužilaštvo nađe ijedan dokaz da je zaista posredovao i primio novac. Stavlja mu se na teret i krivično djelo "udruživanje radi činjenja krivičnih djela" bez da je izveden ijedan dokaz za to - kazao je Pizović, dodavši da je ovo prvi slučaj da postoji trostruko više lica sa imunitetom od optuženih, te da su se svi svjedoci inkriminirali, a da im je tek poslije davan imunitet.

Pizović je naveo da je saslušan 91 svjedok tokom pretresa, a da se samo par svjedoka odnosi na inkriminaciju njegovog branjenika.

- Smatram da Tužilaštvo nije van svake razumne sumnje dokazalo šta se mom branjeniku stavlja na teret - kazao je Pizović, predloživši da se Trako oslobodi po svim tačkama optužnice.

Emir Potogija, branilac trećeoptuženog Nedžada Trake je kazao da se od 91 saslušanog svjedoka, samo tri odnose na ovog optuženog te da Tužilaštvo nije dovelo u vezu njegovog branjenika sa navodnim zapošljavanjem. On je dodao da se Odbrana pridružuje prigovorima zakonitosti dokaza, koje su iznijele Odbrane prije njega.

- Tužilaštvo od početka nema nikakav dokaz niti indiciju da je Nedžad Trako učinio bilo šta. Od 91 svjedoka, nikada niko nije spomenuo da mu je od Nedžada Trake ponuđeno bilo šta, što predstavlja obilježje krivičnog djela - kazao je Potogija, dodavši da Sud može donijeti samo presudu kojom se Trako oslobađa optužbe.

Amir Zukić, Safet Bibić, Senad i Nedžad Trako, Ramiz Karavdić, Esed Džananović i Asim Sarajlić su optuženi za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju, zloupotrebu položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Nastavak iznošenja završnih riječi odbrana zakazan je za 6. juni, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.