open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Žustra rasprava o mišljenju komisije o pitanju integriteta izbora: "Nisam doktor, ali mogu pogledati"
Niz optužbi između zastupnika HDZ-a BiH s jedne, i SDA i nekih opozicionih stranaka s druge strane, obilježilo je raspravu o negativnom mišljenju Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje se tiču integriteta izbora.
27.04.2022. u 14:50
get url
text

Bilo je i malo povišenih tonova na sjednici Zastupničkog doma koja još traje, ali i "interesantnih" uzrečica.

VEZANI TEKST - HDZ i SNSD onemogućili da se sutra glasa o izmjenama Izbornog zakona BiH koji se tiče integriteta izbora

Alma Čolo, zastupnica SDA i predsjedavajuća Ustavnopravne komisije, istakla je da je većinom glasova SNSD-a i HDZ-a odlučeno da se ne podrže principi ovog zakona, te da je velika šteta po BiH jer će svako odugovlačenje dovesti u pitanje primjenu zakona na idućim izborima.

- Sjednica komisije se pretvorila samo u sjednicu na kojoj se manifestira broj glasova i ruku, nema argumentovane rasprave. Zbog nedolaska dva člana, dva zastupnika, danas imate negativno mišljenje. Izražavam žaljenje jer ovaj prijedlog izmjena Izbornog zakona predstavlja paket integriteta u cilju poboljšanja izbornog procesa u BiH. On je rezultat rada i višemjesečnog truda predstavnika parlamentarnih stranaka i eksperata koje su uključili OSCE, Venecijanska komisija, Delegacija EU-a – rekla je Čolo.

Napomenula je da bi zakon trebalo da definira govor mržnje, zloupotrebu javnih resusra u izbornoj kampanji, pitanje mirovanja mandata, sankcija, imenovanje biračkih odbora, tačnost i ažurnost podataka, tačnost u prebrojavanju glasačkih listića.

Nikola Lovrinović, predsjedavajući Kluba zastupnika HDZ-a, iznio je stav da su najveće krađe izostavljene iz predloženih izmjena Izbornog zakona, a to je lažno nacionalno predstavljanje, krađa zastupničkih mjesta.

Za riječ se imao potrebu javiti i Predrag Kožul, zastupnik HDZ-a, koji je kazao da nije član Ustavnopravne komisije ni pravnik, ali na temelju uzrečice "nisam doktor, ali mogu pogledati", pažljivo je pročitao prijedlog zakona i obrazloženje.

- Naišao na član Izbornog zakona na kojem je zvjezdica. Jedan sistemski zakon u državi ne može imati zvjezdice koje obrazlažu da ima dio zakona koji je prestao važiti – dodao je Kožul.

Borjana Krišto (HDZ), prva zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma, govoreći o mišljenju Ustavnopravne komisije čiji je član, kazala je da su oni predstavnici hrvatskog naroda koji sjede u ovom domu i imaju svoje stavove.

VEZANI TEKST - Najviše pričali o izbornim krađama, a nisu došli na komisiju podržati izmjene zakona koje to rješavaju

Krišto je, uz malo povišen ton, navela da za njih ovakav zakon nema principe koji zadovoljavaju transparentnost, te pitala između ostalog da li je integritet izbornog procesa identifikacija putem otiska prsta, što imaju Afganistan i Sjeverna Makedonija čiji su izbori dovedeni u pitanje zbog toga.

Čolo joj je dogovorila da bi voljela da su taj jasan i argumentiran stav izrazili kroz izmjene Izbornog zakona BiH koje su delegati HDZ-a predložili po hitnom postupku u Domu naroda. Kada je u pitanju zvjezdica koju je spominjao Kožul, odgovorila je da je riječ o neslužbenom prečišćenom tekstu zakona.

Na izlaganje Krišto reagirala je i zastupnica Naše stranke Mirjana Marinković-Lepić istakavši da nisu predstavnici jednog naroda, nego građana.

- Nakon što ste se izgalamili za govornicom i naružili nas na neki način, ukazala bih na činjenicu da se pozivate na odluke Ustavnog suda samo u ovom izbornom procesu. Čudi me da niste pozivali da se provede odluka Ustavnog suda se kantoni ne nazivaju županijama – dodala je.

Glasanje o mišljenju Ustavnopravne komisije očekuje se kasnije. Ukoliko ono bude prihvaćeno, ove predložene izmjene Izbornog zakona izlaze iz parlamentarne procedure.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.