open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Potvrđena optužnica protiv Pačariza i Smaka za utaju poreza od oko 228.000 KM
AUTOR: Autor: Faktor
19.03.2024. u 13:14
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Armina Pačariza, rođenog 1989. godine, te Faruka Smaka, rođenog 1958. godine, obojica iz Kaknja, zbog porezne utaje od oko 228.000 KM. 
Optužnica je proslijeđena Sudu BiH koji ju je potvrdio.
- Optuženi se terete da su od maja 2017. do novembra 2019. godine, optuženi Armin Pačariz, radeći u svojstvu direktora bez ograničenja ovlaštenja u pravnom licu MMF Kakanj, a Smaka Faruk, efektivno upravljajući poslovanjem navedenog pravnog lica, prethodno dogovarajući nabavku robe, isporuku robe i vršenje usluga u ime navedenog pravnog lica, ne pružajući zahtijevane podatke, odnosno pružajući lažne podatke o stečenim oporezivim prihodima i drugim činjenicama od uticaja na utvrđivanje iznosa poreznih obaveza, nisu evidentirali promet kroz poslovne knjige navedenog pravnog lica, niti su isti putem podnesenih prijava samooporezivanja prijavili Upravi za indirektno oporezivanje BiH, niti obračunali porez na dodatnu vrijednost (PDV) u ukupnom iznosu od 228.016 KM, a za koji iznos je oštećen državni budžet BiH - saopćeno je danas iz Tužilaštva BiH.
Navedeno je da se Pačariz i Smaka terete da su, u namjeri da izbjegnu plaćanja davanja propisanih poreznim zakonodavstvom BiH, pružajući lažne podatke o stečenim oporezivim prihodima i drugim činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa obaveza, počinili produženo krivično djelo porezne utaje ili prevare.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.