open-navfaktor-logo
search
Sud u Sarajevu
Osumnjičeni za bacanje bombe na kuću Irfana Čengića u sudnici: Jedan optužuje MUP da su tražili da laže...
Tužilac Dragan Slijepčević kazao je da ostaju kod prijedloga za određivanje pritvora
AUTOR: Autor: Am. S.
04.04.2024. u 15:25
get url
text
Dovođenje osumnjičenih u Tužilaštvo KS
Dovođenje osumnjičenih u Tužilaštvo KS
U Općinskom sudu u Sarajevu održano je ročište o prijedlogu Tužilaštva Kantona Sarajevo za određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenima Benjaminu Aganoviću i Mirzi Hasanbegoviću zbog krivičnog djela izazivanje opće opasnosti. 
Oni su uhapšeni prije dva dana. Dovode se u vezu s bacanjem bombi u sarajevskoj općini Stari Grad, odnosno pred kuću općinskog načelnika Irfana Čengića, kao i u ulicu u kojoj stanuje općinski vijećnik Vedad Deljković.
Tužilac Dragan Slijepčević kazao je da ostaju kod prijedloga za određivanje pritvora. Tvrdi da su ispunjeni opći i posebni pritvorski razlozi, te je istakao da su posebni pritvorski razlozi opasnost da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ponoviti krivično djelo.
Darko Stojaković, advokat prvoosumnjičenog Aganovića, istakao je da se u cijelosti protive prijedlogu za određivanje pritvora i smatraju ga neosnovanim. Kazao da Tužilaštvo KS navodi veliki broj materijalnih dokaza, ali da se iz njih ne može indicirati da je prvoosumnjičeni počinio krivično djelo.
On je porekao da je Aganović ikada izjavio da je bio prisutan kada je Hasanbegović bacio bombu, te da je ucijenjen u MUP-u, što je kasnije tokom ročišta ponovio i sam Aganović.
Advokat je priložio nekoliko materijalnih dokaza da je njegov branjenik teški psihički bolesnik i da mu je dijagnosticirano više šifri poremećaja. Također je istakao da je njegov branjenik iznio alibi prilikom ispitivanja i da je naveo dokaze, ali da u prijedlogu nema naloga za provjeru istinitosti alibija njegovog branjenika.
On je predložio da se prijedlog za određivanje pritvora odbije kao neosnovan, a ako misle da će osumnjičeni utjecati na postupak, da im se odrede mjere zabrane.
Aganović se obratio sudu. 
- Bio sam u kući koja ima videonadzor. Hasanbegovića nisam vidio dvije godine. Nagovarali su me u MUP-u da to priznam (da je Hasanbegović počinio krivično djelo), ali ne mogu lagati - kazao je Aganović.
Advokat drugoosumnjičenog Hasanbegovića Muhidin Kapo istakao je da podržava izjašnjenje Aganovićevog advokata. Ovakav stav Tužilaštva smatra neozbiljnim i mišljenja je da su preuranili s hapšenjem ovih momaka. Tvrdi da su materijalni dokazi paušalni.
Što se tiče navedenih posebnih pritvorskih razloga iz prijedloga Tužilaštva, Kapo je rekao da ranija osuđivanost niti zaprijećena kazna za ovo krivično djelo nisu razlozi za određivanje pritvora.
- Onda ovaj čovjek ne bi trebao nikad biti na slobodi - dodao je Kapo.
Obratio se i njegov branjenik, drugoosumnjičeni Hasanbegović. 
- Ja to nisam uradio. Da jesam, priznao bih. Mogu roditelji to potvrditi. Ako uzimate validan dokaz videosnimak, možemo tako potvrditi - kazao je Hasanbegović.
Nakon toga tužilac je istakao da je priložena dokumentacija o Aganoviću starija, a što se tiče alibija rekao da je teško bilo od jutros do sada provjeriti alibi, ali da će ga, naravno, provjeriti. Istakao je da mjere zabrane nisu svrsishodne.
Sud će odluku donijeti u zakonskom roku.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.