open-navfaktor-logo
search
Intervju
Pivić: "Trojka" je glasnija u podršci Vukoji od Čovića, ako se popusti Dodiku u vezi s državnom imovinom...
Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić u intervjuu za Faktor govori o prva dva mjeseca na ovoj funkciji, planovima Vlade ZDK u 2024. godini, pitanju državne imovine, popune i rada Ustavnog suda Bosne i Hercegovine...
01.01.2024. u 17:57
get url
text

VEZANI TEKST - Ministar privrede Samir Šibonjić: ZDK je pokretačka snaga razvoja države, Turska je jedan od najvećih prijatelja BiH

Kakvo ste stanje zatekli u ZDK, dva mjeseca ste premijer? 

- Istina, na dužnosti smo dva mjeseca, ali smatram da smo za vrlo kratko vrijeme uradili jako dobar posao. Nakon preuzimanja mandata uradili smo analizu zatečenog stanja. Iako je prethodni saziv Vlade radio samo 10 mjeseci, uočili smo da je bilo slučajeva neodgovornog ponašanja prema budžetskom novcu i budžetskim resursima, prema kojima se svi mi moramo domaćinski odnositi.

To smo radili u tišini, paralelno s tekućim aktivnostima i pripremom finansijskih planova za 2024. godinu, koji su neophodni za funkcionisanje institucija, ali i realizaciju razvojnih projekata. Prethodna vlast je najavljivala zaokret i promjenu politike u svim segmentima, a zapravo su radili suprotno, prije svega, postavljajući na odgovorne pozicije kadrove koji nisu dorasli takvim pozicijama, a neki od njih su optuženi za djela teške korupcije. Želim i ovom prilikom poručiti da se nećemo baviti prethodnicima, ali ćemo sve uočene nezakonitosti prijaviti nadležnim institucijama i neka one rade svoj posao. Želimo napraviti rezultat i iskorak u svakom smislu jer jedino tako ćemo pokazati da smo bolji od drugih i o nama će govoriti naša djela.

Kakvi su planovi za 2024. godinu, na čemu će biti akcenat?

- Strateška opredjeljenja Vlade u 2024. će biti infrastruktura, s tim da je poseban prioritet Kantonalna bolnica Zenica jer našu najveću javnu zdravstvenu ustanovu moramo rekonstruisati, opremiti i kadrovski ojačati. Prethodne vlade na čelu sa SDA su osigurale kredit za realizaciju projekta Poboljšanje energetske efikasnosti, ali projekat kasni jer smo potrošili vrijeme na sudske postupke i dokazivanje vlasništva nad zemljištem.

Nažalost, sujete u Gradskoj upravi Zenica bile su jače od interesa građana našeg kantona. Šteta je napravljena i sada moramo tražiti načina da napravimo iskorak i krenemo u realizaciju projekta. U fokusu će biti i podrška malim i srednjim preduzećima, kako bi naša privreda dodatno ojačala i kako bismo ostali kičma privrednog razvoja FBiH. Nastavit ćemo podržavati i razvoj poljoprivrede, prehrambene industrije, unaprijediti socijalnu i boračku zaštitu, graditi obrazovnu infrastrukturu, ali i poboljšati položaj zaposlenih na budžetu - naše policije, prosvjetara, zaposlenih u pravosudu i javnoj upravi. Ovdje moram istaći da želimo poboljšati njihov materijalni status, ali u isto vrijeme tražimo da su maksimalno posvećeni poslu i da izvršavaju obaveze prema građanima.

VEZANI TEKST - Pivić: ZDK ispunio sve obaveze u vezi s Programom integrisanja BiH u EU

Gdje se može napredovati u ZDK?

- Smatram da je iskorake moguće napraviti u svim oblastima, ali su naši budžeti ograničeni, iako je budžet za 2024. rekordan i iznosi oko 595 miliona KM. Zbog toga moramo raditi po prioritetima, a glavna vodilja su potrebe naših građana. Svakako, prilikom preuzimanja dužnosti rekao sam da ćemo se suprotstaviti korupciji i u tom smislu ćemo formirati registre zaposlenih u javnom sektoru i registre imenovanih lica.

U toku je izrada Zakona o prijavi i porijeklu imovine javnih funkcionera. Vlada koju predvodim će izvršiti sve potrebne pripreme i težiti da budemo prvi kanton koji će uspješno implementirati nove federalne i državne antikoruptivne zakone kada oni budu usvojeni od viših nivoa vlasti. U ovim procesima ću koristiti znanja, iskustva i dobre prakse koje sam sticao kao šef Delegacije BiH pri Komitetu eksperata MONEYVAL-a, a koja obuhvataju proces pripreme i usvajanja niza pravnih propisa koji se tiču sprečavanja pranja novca i krivičnih djela korupcije.  

VEZANI TEKST - Duraković: Dodik ne priča uzalud, "Trojka" je servilna, kao ruska zaprega "troika", gazda sjedi i njome upravlja

Šta očekujete kada je u pitanju državna imovina?

- Ustav BiH propisuje da je država jedini vlasnik državne imovine. Ustavni sud BiH je u svojim odlukama potvrdio državu kao titulara i kazao da se bilo kakvo raspolaganje državnom imovinom može vršiti samo i isključivo putem usvajanja zakona na državnom nivou. S tim u vezi, prilikom pripreme i usvajanja Zakona o državnoj imovini BiH očekujem da se ide u najboljem interesu države i da taj zakon bude usklađen sa Ustavom BiH i odlukama Ustavnog suda BiH.

Važno je da predstavnici međunarodne zajednice ne podlegnu ponovo pod pritiscima predsjednika entiteta RS Milorada Dodika čije je političko i pravno nasilje do sada njemu donosilo rezultat. Sjetimo se autentičnog tumačenja Zakona o Vijeću ministara ili struktuiranog dijaloga. Ukoliko bi mu se popustilo na pitanju državne imovine, bojim se da bi nastupile teške i nepopravljive posljedice po državu Bosnu i Hercegovinu.

VEZANI TEKST - Pivić: Dodik je odustao od svog prijedloga iz strukturalnog dijaloga, "Trojka" mu je omogućila da traži više

Kako će se odvijati situacija u vezi s Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine, njegove popune, rada, opstrukcija iz RS-a?

- Ustavni sud Bosne i Hercegovine predstavlja posljednju liniju odbrane ustavnog poretka, nadležnosti i političkog suvereniteta države Bosne i Hercegovine. Svjedočimo sinhroniziranom djelovanju srpskih i hrvatskih nacionalnih politika koje pokušavaju da ovladaju ovom državnom institucijom i na taj način provedu za državu štetne ciljeve svojih nacionalnih politika.

S jedne strane, HDZ blokira izbor sudija u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, na način da odbijaju poslati listu kandidata već insistiraju samo na jednom. S druge strane, politički predstavnici bosanskih Srba insistiraju na usvajanju Zakona o Ustavnom sudu BiH kojim se iz Ustavnog suda izbacuju strane sudije i uređuju pravila postupka u Ustavnom sudu, a koji su suprotni Ustavu BiH.

Izbor sudija u Ustavni sud BiH treba da bude zasnovan na ličnim i profesionalnim kompetencijama i posebno iskustvu kandidata ili kandidatkinje, te njihovom odnosu prema najvažnijim državnim pitanjima.

S time u vezi smatram da Marin Vukoja, koji je bio kandidat HDZ-a za delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i koji nema niti dana profesionalnog iskustva u pravosuđu, ne ispunjava uvjete da bude izabran za sudiju. Svjedoci smo da su predstavnici "Trojke" glasniji u podršci Vukoji od samog Dragana Čovića čiji je on kandidat, a što duboko zabrinjava jer će takav neodgovoran odnos imati višedecenijske posljedice na Ustavni sud BiH, njegov rad, njegovu praksu i odnos Ustavnog suda BiH prema najvažnijim državnim pitanjima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.