open-navfaktor-logo
search
Počele probe
Bosansko narodno pozorište iz Zenice priprema novu predstavu "Sedam strahova"
U Bosanskom narodnom pzorištu Zenica počele su probe za novu predstavu "Sedam strahova" prema romanu Selvedina Avdića, u režiji Selme Spahić.
08.04.2021. u 12:52
get url
text

- O romanu "Sedam strahova" autora Selvedina Avdića književni kritičari su do sada napisali mnogo. Britanski Guardian objavio je kritiku romana u kojoj kritičar Nicholas Lezard navodi kako roman nije sličan bilo čemu što je ranije čitao, te kako ima dosljednost i snagu nečeg velikog i pouzdanog. Detektivski roman nestvarne, fluidne i difuzne atmosfere, priča u kojoj čitalac neće biti siguran šta je stvarno, a šta ne, snažno djelo koje postiže nerazrješivost kao u filmovima Davida Lyncha, ubojit roman s tajnom, bajka okrenuta naglavačke – samo su neki od opisa iz brojnih kritika napisanih o ovom romanu. Na ekipi predstave je ogromna odgovornost da prenesemo na scenu fantastičan svijet Selvedina Avdića i napravimo predstavu kakvu ovakav roman zaista zaslužuje - kazala je dramaturginja Emina Omerović.

U predstavi igraju: Ermin Bravo, Zlatan Školjić, Adis Mehanović, Lana Delić, Selma Mehanović, Uranela Agić, Snežana Vidović, Siniša Vidović, Enes Salković, Muhamed Bahonjić i Predrag Jokanović. Dramatizaciju potpisuju Emina Omerović i Selma Spahić.

Za scenografiju je zadužena Mirna Ler, a za kostimografiju Lejla Hodžić. Muziku predstave potpisuju Nedim Zlatar i Leonardo Šarić, dok je za scenski pokret zadužen Thomas Steyaert.
Premijerna izvedba predstave je planirana u toku XX festivala bh. drame Zenica 2021.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.