open-navfaktor-logo
search
Zenica
Kamerni simfonijski orkestar održao veliki novogodišnji koncert
Ovo je 32. koncert kojeg poklanjamo Zenici, koja osim Sarajeva, jedina ima privilegiju koncerta ovog tipa
28.12.2019. u 22:52
get url
text
Detalj s koncerta
Detalj s koncerta

Kamerni simfonijski orkestar tradicionalno građanima Zenice poklonio je veliki Novogodišnji koncert. Večeras su sa velike scene Bosanskog narodnog pozorišta uz zvuke klasika, ali i popularne muzike, odaslali čestike za dolazeću 2020. godinu.

Uz Sarajevo, Zenica je među rijetkim, ako ne i jedini grad u našoj zemlji koji njeguje tradiciju novogodišnjih koncerata ovog tipa. Pažljivim odabirom programa i kvalitetnom pripremom novogodišnji koncerti su postigli visok umjetnički nivo i atraktivnost, za koje su ocjenu dali najveći muzički autoriteti BiH, ali i publika koja uvijek traži kartu više.

Zenica ima privilegiju da, osim Sarajeva, je jedini grad u BiH koji ima tradiciju više od 30 novogodišnjih koncerata, a solisti na koncertima su umjetnici iz Zenice, kao i manji broj izuzetnih gostujućih umjetnika koji su svojim učešćem podizali umjetnički nivo, ali i širili glas o Zenici i njenom orkestru.

- Ovo je 32. koncert kojeg poklanjamo Zenici, koja osim Sarajeva, jedina ima privilegiju koncerta ovog tipa. Repertoarom smo obuhvatili mnogo stvari, za svakoga po nešto. Generalna proba bila je otvorena za sve posjetioce, djecu, prijatelje i sve one koji ne mogu doći na koncert u 20 sati. Ovime se trudimo koncerte ovog tipa usaditi u one najmlađe, koji će poslije nas da ih njeguju- rekao je prof. Ahmo Muharemović, direktor Kamernog simfonijskog orkestra Zenica.

Na programu su bila popularna orkestarska djela Offenbacha, Cotrana, Di Capue, Bocellia, Jusića, Sviridova, Straussa, Montija, Rossinija, Bareta i Verdija. Dirigenti koncerta bili su Tanisa Cikotić, Amna Husejnagić i Nenad Tešić, a solisti Neira Muhić – mezzosopran, Ermin Aščerić – tenor, Husejn Bajraktarević – harmonika, Melani Marijanac – sopran i Julia Džido – mezzosopran.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.