open-navfaktor-logo
search
Ansambl predstava
Komedija "Šta je muškarac bez brkova" premijerno 26. aprila u BNP Zenica
AUTOR: Faktor
24.04.2024. u 15:10
get url
text
FOTO: BNP Zenica
Premijernom izvedbom predstave "Šta je muškarac bez brkova", prema romanu hrvatskog pisca i novinara Ante Tomića te u režiji hrvatskog redatelja Ivana Lea Leme, Bosansko narodno pozorište Zenica predstavit će se na ovogodišnjoj, 27. međunarodnoj kulturnoj manifestaciji "Zeničko proljeće 2024".
BNP je ovu predstavu i producirao u koprodukciji s 27. MKM "Zeničko proljeće 2024", a premijerna izvedba zakazana je za petak, 26. april u 20 sati na velikoj sceni BNP-a, kada bi u publici trebao biti i autor knjige Ante Tomić.
Direktor BNP-a Miroljub Mijatović na današnjoj pres-konferenciji podsjetio je kako je BNP domaćin i većine drugih, različitih programa ovogodišnjeg "Zeničkog proljeća", ali da je posebno zadovoljstvo što će se predstaviti i premijernom predstavom.
- U pitanju je komedija, a kompletnu predstavu možemo slobodno nazvati i ansambl-predstavom, jer kada u njoj u današnjim produkcijskim uslovima igra 13 ljudi, smatramo da su to zaista veliki projekti i velike predstave, u tom smislu. Nadam se da će publika uživati - kazao je Mijatović.
Reditelj Lemo, koji je zbog činjenice i da prvi put sarađuje s BNP-om, istakao je kako je za njega rad na ovoj predstavi veliki izazov i odgovornost, ali da mu je posao olakšala činjenica da je njegovo "rodno selo" blizu rodnog mjesta Ante Tomića, za kojeg je istakao kako je legitimni nasljednik velikih komediografa iz regiona.
Pohvalio je i glumački ansambl BNP-a, koji je, podvukao je, uspješno ovladao dijalektom. BNP će, a nakon što je hrvatska praizvedba ove predstave održana 2002. godine u Hrvatskom narodnom pozorištu u Zagrebu u režiji Aide Bukvić, biti tek drugo pozorište koje će uprizoriti ovu predstavu.
- Mislim da to ruralno područje - sa svim svojim oporostima, surovostima i drskostima, može predstavljati "od Vardara do Triglava" bilo koji tvrdi mentalitet, partijarhalne okvire. Ali i one likove koji, unutar dobrih fabula - u ovom slučaju komične fabule, izlaze iz tih okvira te rade samospozajne i civilizacijske korake u nekom smjeru - istakao je Lemo.
Komediju mentaliteta ili manira, a koja ode u komediju situacije, istakao je Lemo, malo su "zaokrenuli prema komediji karaktera", jer mnogi u ansamblu glume po nekoliko uloga.
Zenička glumica Adna Kaknjo, koja u predstavi ima glavnu ulogu seoske ljepotice Tatjane, istakla je kako je zadovoljna što je dobila ulogu "šarmantne, mlade, pametne i, u određenim trenucima, žene s jednim dobrim patosom".
- Radi se o prostoru, jednom ruralnom stanovništvu, gdje imate brkate, snažne, jake muškarce i skrušene, ponizne žene koje su odgojene frazom da moraš biti tih i moraš paziti šta će svijet, kako mi kažemo, reći. Ali u svemu tome, nesretnim slučajem, pogibijom Tatjaninog muža, Tatjana postaje milionerka u Smiljevu - kazala je Kaknjo.
Seoskog popa, don Stipana, glumi Enes Salković, koji je izrazio zadovoljstvo što je, a to je potvrdio i rad na ovoj predstavi, BNP pokazao "nevjerovatan napredak i konstatan rast". Nova lica i ljudi u svakom sektoru BNP-a, istakao je, čine ovu kuću boljom i poletnijom, jer su im udahnuli neku novu energiju.
- Ovaj tekst, ova komedija je možda i kruna. Činjenica da su karte već odavno rasprodate za ovu predstavu govori o tome da se publika zaželjela komedije, a teatri su tu zbog publike - kazao je Salković, koji je izrazio nadu da će i u budućnosti slušati glas publike.
Dramaturgiju je uradila Nedžma Čizmo; scenografiju Sabina Trnka; kostimografiju Amna Kunovac Zekić; muziku Zvonimir Dusper Dus; tekstove i songove Ivan Leo Lemo...
Osim Adne Kaknjo i Enesa Salkovića, u predstavi glume i Robert Krajinović, Selma Ćosić, Zlatan Školjić, Tamara Miličević-Stilić, Adem Smailhodžić, Nusmir Muharemović, Anđela Ilić, Adis Mehanović, Siniša Vidović, Lana Zablocki i Mirza Bajramović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.