open-navfaktor-logo
search
U režiji Nermina Hamzagića
Premijera krajem maja u BNP Zenica: Počele probe za predstavu "Kiselina"
AUTOR: Faktor
24.04.2024. u 08:08
get url
text
FOTO: BNP Zenica
U prostoru Dječije kuće Novo Sarajevo počele su probe za predstavu "Kiselina" prema tekstu bosanskohercegovačke autorice Asje Krsmanović u režiji Nermina Hamzagića i u koprodukciji XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. i Scene MESS Sarajevo.
"Kiselina" je dramski tekst nastao na radionicama Goethe-Instituta New Stages Southeast Europe. Tekst je nedavno imao svoju njemačku premijeru u Teatru Oberhausen, a premijerna izvedba ove predstave je planirana za otvaranje XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. u četvrtak, 23. maja, u 20 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.
- Priča prati porodični ritual, gdje svi članovi jedne porodice zajedno pripremaju zimnicu. Oni provode jedan dan u godini u udaljenom gradu koji umire, režući povrće i stavljajući ga u teglu. To je jedino što ih drži na okupu. U ovoj predstavi pokušavam istražiti kako se porodica nosi s gubitkom jednog od svojih članova i kako to mijenja dinamiku porodičnih odnosa kroz pet scena. Priča je smještena u stan, na dan koji se ponavlja, ali svaki put neko drugi nedostaje - kazala je Asja Krsmanović. 
U predstavi igraju: Gordana Boban, Mirvad Kurić, Selma Mehanović i Benjamin Bajramović. Scenografija predstave je povjerena Sabini Trnki, a kostimografija Irmi Saje, dok je za muziku zadužen Enes Zlatar.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.