open-navfaktor-logo
search
Užurbane pripreme
Narodno pozorište Tuzla: Premijera "Pedagogija otpora Branka Ćopića" otvara 74. sezonu
U Narodnom pozorištu Tuzla užurbano se privode kraju pripreme za početak 74. pozorišne sezone koju će otvoriti u ponedjeljak 10. oktobra premijerna izvedba predstave "Pedagogija otpora Branka Ćopića".
09.10.2022. u 11:13
get url
text

- Predstava je nastala u koprodukciji Centra OMAHA iz Cazina, Kulturnog centra Bihać, Kulturnog centra Novi Pazar i Narodnog pozorišta Tuzla. Predstava je praizvedbu imala u junu ove godine, kao inicijalna predstava novouspostavljene Pozorišne scene Krajine u Bihaću. Ujedno, ovo je prva predstava koja je u potpunosti producirana na području Unsko-sanskog kantona u posljednjih trideset godina - rekao je direktor Narodnog pozorišta Tuzla Mirza Ćatibušić.

U predstavi "Pedagogija otpora Branka Ćopića" igraju glumci ansambla Narodnog pozorišta Tuzla, sa glumcima Pozorišne scene Krajine: Adnan Omerović, Elvis Jahić, Siniša Udovičić, Erna Begatović i Mirza Salihović. Muziku za predstavu potpisuje kompozitor Jasmin Hadžisadiković

Kada je riječ o planovima za 74. pozorišnu sezonu direktor Mirza Ćatibušić navodi da će publici biti ponuđen zanimljiv repertoar.

- Publika će imati priliku pogledati predstave "Hamlet" i "Snjeguljica i čudno ogledalo" kao omaž prethodnoj, izuzetno uspješnoj, 73. pozorišnoj sezoni. U pripremi je predstava "Mačak u čizmama", a užurbano radimo na pripremi predstave "Djelidba". Riječ je o čuvenom tekstu Skendera Kulenovića, klasiku dramske književnosti, predstavi koja je uvijek aktuelna, a prepričavajući tok radnje zvuči kao da pričate vic, ali radnja itekako konotira sa svim onim što se dešava u BiH danas. Tu predstavu zajedno sa našim glumcima, kao reditelj, donijet će Miralem Zubčević - kaže direktor Ćatibušić.

U novembru je na rasporedu tradicionalna revija Tuzlanski pozorišni dani i to je svakako vrhunac prvog dijela pozorišne sezone. U planu je da se isproducira još jedna predstava za odrasle.

Narodno pozorište Tuzla uvelo je i novitete za novu pozorišnu sezonu. Pomalo nevjerovatno zvuči da je snižena cijena ulaznica, a sve kako bi pozorište opravdalo epitet narodnog, dok je druga novina da se ulaznice mogu rezervisati elektronskim putem preko oficijelne stranice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.