open-navfaktor-logo
search
Projekti
Počinje 74. sezona Bosanskog narodnog pozorišta Zenica
Nakon ljetne pauze, danas je najavljen program 74. sezone u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, koja je počela od 1. septembra ove godine.
06.09.2023. u 22:56
get url
text

Osim što su sa predstavnicima medija podijelili radosnu vijest o početku sanacionih radova u ovoj pozorišnoj kući, najavljeni su i mnogi drugi noviteti koje nam priprema zeničko pozorište.

- Ove kalendarske godine provedena je procedura i 14. augusta su započeli radovi na sanaciji krova, a ono što moram reći da je Vlada ZDK u međuvremenu opredijelila sredstva prema Gradu Zenica kojima će se omogućiti sanacija unutrašnjih radova koji su neophodni, nakon što se uradi krov - kazao je Miroljub Mijatović, direktor BNP Zenica, istaknuvši da se završetak radova čiji su investitori Grad Zenica i Vlada ZDK očekuju krajem godine.

Nakon vrlo uspješne prethodne sezone, BNP je pozicionirano kao jedna od najuspješnijih pozorišnih kuća u našoj zemlji, čiji su glumci, ali i predstave u kojima su igrali donijeli mnoštvo nagrada sa različitih festivala. A mnogi noviteti i iznenađenja koji očekuju zeničku publiku najavljeni su i danas.

- Na početku ove sezone nas očekuje projekat predstava "Balet osmijeha u oblaku dima", autorski projekat Thomasa Steyaerta i Raúla Maiae, koreografska predstava započeta prethodne sezone. Premijeru očekujemo 19. septembra i prvu reprizu 20. septembra - kazala je Lajla Kaikčija, umjetnička rukovoditeljica BNP-a, najavivši i početak rada na predstavi "Medeja", antičkoj drami u režiji Stevana Bodirože, čija bi premijera trebala biti početkom januara.

Ermina Nišić, rukovoditeljica Dječije, omladinske i lutkarske scene je najavila festivalsko učešće predstave "Oslobodite umjetnike" reditelja Nicka Teunissena, u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica na 11. internacionalnom festivalu srednjoškolskog teatra "Juventafest" u četvrtak, 7. septembra.

Nišić je najavila i novu predstavu za djecu sa profesionalnim glumicama i glumcima koju će raditi mlada rediteljica Ajla Bešić. Pored toga, u planu je i predstava sa polaznicima i polaznicama Dramskog studija.

- Prva izvedba predstave za djecu u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će biti u subotu, 16. septembra u 11 sati, kada će biti izvedna predstava "Ježeva kućica" prema tekstu Branka Ćopića, u režiji Miroljuba Mijatovića i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica sa Kulturno-sportskim centrom Kakanj i Kulturno-sportskim centrom Zavidovići - naglasila je Nišić.

Izvršni producent Denis Krdžalić, predstavio je prvi projekat koji je podržala Evropska unija, a čiji je nosilac Bosansko narodno pozorište Zenica. Projekat uključuje četiri partnerske države, a podržao ga je bh. desk "Kreativna Evropa".

Krdžalić je kazao da je naziv projekta "Senzualni teatar – feminističko čitanje klasika" i da podrazumijeva saradnju mladih dramaturginja i mladih rediteljica, koje će putovati kroz  Bosnu i Hercegovinu, Portugal, Crnu Goru i Francusku i raditi sa lokalnim glumicama i glumcima, te pisati nove tekstove i analizirati i dekonstruisati rodne stereotipe koji se nalaze u poznatim književnim djelima tih država. Kao rezultat ovog projekta se očekuju četiri nove predstave, koje će formirati festivale koji će biti i digitalizovani, a bit će i objavljena knjiga sa četiri dramska teksta. Plan početka rada je u januaru 2024. godine, a plan završetka je u 2026. godini.

           

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.