open-navfaktor-logo
search
Narodno pozorište Sarajevo
"Ro i Juju" dekonstrukcija čuvenog djela: Šta se desi kada klaunovi uđu u svijet čuvenog klasika Romeo i Julija?
AUTOR: Faktor
15.05.2024. u 22:42
get url
text
U Narodnom pozorištu Sarajevo, 27. maja sa početkom u 19.30 sati premijerno će biti izvedena dramska predstava "Ro i Juju" autorice i rediteljice Lee Delong.
Riječ je o dekonstrukciji tragedije "Romeo i Julija" Williama Shakespearea u stilu pozorišnog klauna.
U naslovnim ulogama Ro i Juju gledat ćemo Dinu Bajrovića i Aidu Bukvu dok ostatak podjele čine: Faruk Hajdarević, Alen Konjicija, Mona Muratović, Merima Lepić Redžepović, Nerman Mahmutović, Mediha Musliović, Merjem Šiljak i muzičari Dario Kos, te Vedran Vujica.
- Šta se desi kada klaunovi uđu u svijet čuvenog klasika Romeo i Julija? Filmski set. Rediteljica sa vizijom i bez novca. Asistentica sa notesom i hrpom problema. Jedna filmska zvijezda. Spremačice koje sanjaju o svojih pet minuta slave. Tehničari koji stvaraju nered. Sve je moguće, čak i pojava Falstaffa i Gertrude. Svi oni donose svoju strast i potrebe u svijet haosa, svijet u kojem se ništa ne gradi, ništa se ne događa, ništa se ne postiže, svijet u kojem i najmanja stvar predstavlja ogroman problem. U tom svijetu Ro i Juju otkrivaju jedno drugo i podsjećaju nas na ljubav. Onu čistu i neiskvarenu – zapisala je dramaturginja Emina Omerović.
Kompozitor i tekstopisac songova je Darko Rundek, muziku i zvučnu podlogu potpisuje Lee Delong, kostimska i scenografska rješenja radi Sanja Džeba, tok dizajn maske potpisuje Joanna Bassi.
Prvo reprizno izvođenje je u utorak, 28. maja sa početkom u 19.30 sati, a sarajevska publika isti naslov moći će pogledati i 14. juna u istom terminu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.