open-navfaktor-logo
search
Profesorica harmonike
BNP Zenica poziva građane: Humanitarna izvedba predstave "Tri dana" za Medihu Draganović
AUTOR: Faktor
30.04.2024. u 19:28
get url
text
FOTO: BNP Zenica
Jedna od najgledanijih predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica "Tri dana ili Uspon i pad gospodina B." bit će izvedena u četvrtak, 9. maja, u 20 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.
Predstava je nastala prema tekstu češkog autora Romana Sikore, u režiji Tanje Miletić-Oručević i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta sa XXV međunarodnom kulturnom manifestacijom "Zeničko proljeće" 2022.
Sav prihod od prodaje ulaznica će biti preusmjeren za liječenje zeničke profesorice harmonike Medihe Draganović, koja boluje od teške bolesti i liječi se u Turskoj.
Priča "prati" Gospodina B., koji, u veoma kratkom vremenskom periodu, od uspješnog bankara postaje beskućnik i umire na ulici, sam, bez ičije pomoći. Lik nam, već u uvodu, kaže da je mrtav, a u nastavku pratimo rekapitualaciju njegovog "uspješnog" života.
- Ovakav princip dedramatizacije, dakle: retrospekcija i najave onoga što ćemo gledati, dramaturški je model koji je često koristio Bertolt Brecht u svojim komadima. Upotreba takvog modela kod publike proizvodi manje emocionalne involviranosti u samu priču i teže poistovjećivanje sa glavnim likom. Upravo to i jeste cilj u ovoj predstavi: ne saosjećati sa Gospodinom B., nego se istinski zapitati kakav je to svijet iz kojeg on dolazi, čiji je on proizvod, posljedica čega je takva njegova sudbina - kaže dramaturginja Nedžma Čizmo. 
U predstavi igraju: Nusmir Muharemović, Snežana Vidović, Zlatan Školjić, Siniša Vidović i Adem Smailhodžić.
Za scenografiju i kostimografiju je bila zadužena Sabina Trnka, a za muziku Husein Oručević. Prodaja ulaznica se vrši u Službi marketinga i prodaje Bosanskog narodnog pozorišta Zenica svaki radni dan od 9 do 15.30 sati.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.