open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Sušić o radu NP Tuzla: Odbili su naše prigovore i krenuli sa zapošljavanjem glumaca, mi idemo dalje
Hasan Sušić, glumac iz Tuzle, obavijestio je redakciju portala Faktor da je odbijen prigovor koji su on i njegove kolege Samina Mujkanović, Luka Spasojević i Mirza Mujagić poslali svim nivoima vlasti Tuzlanskog kantona, a u vezi sa popunom radnih mjesta u JU Narodnom pozorištu Tuzla.  
07.12.2023. u 08:14
get url
text

VEZANI TEKST - Glumci tvrde da je konkurs namješten po političkoj liniji, direktor NP Tuzla kaže da je u toku žalbeni postupak

Posjetimo, glumci su nezadovoljni rezultatima Javnog oglasa Narodnog pozorišta Tuzla za popunu radnih mjesta - Glumac II kategorije, tri izvršioca, na određeno vrijeme, na period do tri godine, puno radno vrijeme, tražili preispitivanje zakonitosti rada ovog pozorišta, kao i poništenje Javnog oglasa.

- Odbili su naše prigovore i krenuli su u dalju proceduru završavanja ovog, prema našem mišljenju, nelegalnog procesa. Mi također idemo dalje kada su u pitanju inspekcije, traženje smjene, i pojedinačno ko se odluči na sud - pisalo je u poruci koju je poslao Sušić.

U Odluci koju su dobili od Amele Omeragić, predsjednice Upravnog odbora JU Narodnog pozorišta Tuzla, piše da se "odbija prigovor kandidata Hasana Sušića na odluku direktora o prijemu u radni odnos", ističući da je Odluka konačna, te se može osporavati u postupku pred nadležnim sudom".  

 

Sušić se obratio građanima Tuzle i Bosne i Hercegovine, a njegovo pismo prenosimo u cijelosti. 

- Poštovani građani Tuzle i Bosne i Hercegovine, pišem vam kao glumac i umjetnik koji je duboko razočaran i povrijeđen nepravdom i neprofesionalizmom koji vlada u Narodnom pozorištu Tuzla. Želim da podijelim sa vama svoje mišljenje i iskustvo o tome kako je ova institucija kulture postala talac političkih interesa i kako je narušen njen ugled i kvalitet. Naime, nedavno je održan konkurs za prijem novih glumaca u pozorište, na koji sam se prijavio sa nadom da ću dobiti priliku da pokažem svoje umijeće i doprinesem razvoju pozorišne umjetnosti u našem gradu. Međutim, moja nada je brzo splasnula kada sam saznao da je konkurs bio samo formalnost i da je unaprijed odlučeno ko će biti primljen. Naime, jedan od kandidata koji je dobio posao je predsjednik Foruma mladih SDP-a Tuzla, koji je očigledno imao podršku i protekciju od strane rukovodstva Pozorišta i Upravnog odbora, koji su većinom članovi ili simpatizeri te stranke - kaže Sušić.

Istakao je da je nedavno održani konkurs za prijem novih glumaca "otkrio alarmantne probleme koji zahtijevaju pažnju i podršku".

- 1. Direktor tvrdi da je pismeni ispit bio dio prethodnih konkursa, što nije tačno. 2. Izjava o neukusnosti odgovaranja na pitanje pripadnosti političkoj partiji. 3. Tvrdnja da je rok za sudsko odlučivanje 30 dana, dok je zapravo rok za podnošenje tužbe. 4. Odbacivanje mogućnosti praktičnog ispita, koji je predviđen zakonom. 5. Prebacivanje odgovornosti za umjetnički savjet i umjetničkog rukovodioca na osnivača, iako je to odgovornost direktora. 6. Netačna izjava da nisu primljeni ljudi s političkom pozadinom. 7. Tvrdnja da su ispoštovani pravilnici, iako postoji sumnja u procese zapošıjavanja. 8. Direktor ne poznaje Zakon o pozorišnoj djelatnosti i Pravilnik ustanove, iako bi trebao biti upoznat s njima kao direktor. 9. Obmanjivanje javnosti u vezi s podacima o članovima SDP-a, tvrdeći da su podaci nepoznati, dok su zapravo javno dostupni.

Ovo je flagrantan primjer političkog zapošljavanja i nepotizma, koji nema nikakve veze sa kriterijima stručnosti, kvalitete i profesionalizma. Ovo je uvreda za sve glumce koji su se trudili da steknu obrazovanje i iskustvo u ovoj oblasti, koji su ulagali u svoj razvoj i usavršavanje, koji su se nadali da će biti cijenjeni i priznati po svom radu i talentu. Ovo je također šteta za pozorište, koje je izgubilo kredibilitet i ugled, koje je postalo predmet sprdnje i podsmijeha, koje je zanemarilo svoju misiju i viziju, koje je zaboravilo na svoju publiku i svoju ulogu u društvu - istakao je Sušić.

Dodao je da ne može gledati kako se uništava pozorište koje voli i poštuje, koje je bilo njegov san i moja inspiracija, njegov dom i porodica.

- Zato sam odlučio da javno progovorim i da iznesem istinu o tome šta se dešava iza zavjese. Zato sam odlučio da se suprotstavim nepravdi i da se borim za svoja prava. Zato sam odlučio da se obratim vama, dragi građani, koji ste također ljubitelji i poklonici pozorišne umjetnosti, koji ste također svjedoci i žrtve političke korupcije i manipulacije, koji ste također zainteresovani i zabrinuti za budućnost našeg grada i naše zemlje.

Individualna odgovornost svakog pojedinca iz Upravnog odbora, koji su nečasno potvrdili Odluku rukovodioca, karakterišući prigovore kao paušalne i neosnovane, postoji i postojat će jer jednog dana će se ova utopija srušiti kao kula od karata. Sa nestrpljenjem iščekujem svako glumačko ostvarenje kolege predsjednika Foruma mladih SDP-a Tuzla, jer se mora opravdati primanje u radni odnos u Narodnom pozorištu Tuzla jedan mladi talenat koji u budućnosti treba da nosi repertora te kuće, a sagledavši pojačan ansambl od strane glumačkog SDP-a u proteklom periodu (cca 6-7 godina), mislim da neće biti problema. Svakako, da će biti poslastica za pozorišne kritičare. Svašta bih još kazao, ali mi dostojanstvo ne dopušta da se prljam u vašem blatu. Kada se podvuče crta, a podvlačit će se još, jasno će sve izaći na vidjelo.

Pozivam vas da podržite moju borbu i da zajedno tražimo odgovornost i transparentnost od onih koji su zaduženi za upravljanje i razvoj pozorišta. Pozivam vas da zahtijevate da se poništi konkurs i da se raspiše novi, koji će biti fer i objektivan, koji će poštovati zakone i propise, koji će vrednovati znanje i sposobnost, koji će omogućiti jednakost i pravednost. Pozivam vas, dragi sugrađani, da podržite borbu za transparentnost i pravednost u Narodnom pozorištu Tuzla. Pozivam i gospodina Zijada Lugavića, gradonačelnika, gospodina Žarka Vujovića, predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona, gospodina Damira Gazdića, ministra za kulturu, sport i mlade, gospodina Irfana Halilagića, premijera Vlade Tuzlanskog kantona, te gospođu Natašu Perić, predsjedavajuću Gradskog vijeća Tuzla, da zajedno djelujemo u zaštiti integriteta ove važne kulturne institucije. Pozivam vas da ne budete ravnodušni i pasivni, već da budete aktivni i kritični, da budete glasni i hrabri, da budete solidarni i jedinstveni. Zajedno možemo da promijenimo stvari na bolje. Zajedno možemo da spasimo pozorište od propasti. Zajedno možemo da očuvamo kulturu i umjetnost od politike i profita. Zajedno možemo da gradimo bolji i ljepši svijet. Hvala vam na pažnji i podršci - zaključio je Sušić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.