open-navfaktor-logo
search
BNP Zenica
Teatar u vrijeme pandemije: "Žiranti" ili priča o urušavanju morala
Svjetski dan teatra, 27. mart, Bosansko narodno pozorište Zenica, obilježit će premijernom izvedbom predstave "Žiranti" - autora Marija Ćuluma, u režiji Muhameda Bahonjića.
26.03.2021. u 07:33
get url
text

Direktor BNP-a, Miroljub Mijatović, na današnjoj pres-konerenciji, izjavio je da su "Žiranti" 743. premijerna izvedba u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica i kako je velika radost uopće realizovati novu predstavu u nesretnim i nesigurnim pandemijskim uslovima u kojima se trenutno nalazi svijet.

Mijatović je izrazio i radost što se radi o komediji koju režira kolega glumac povodom svog odlaska u zasluženu penziju. Iako, kako je Mijatović istakao, glumac može otiću u penziju samo formalno, a nastavlja da igra u pozorištu.

Reditelj predstave Muhamed Bahonjić je istakao da je velika čast, ali i odgovornost režirati komediju, posebno za glumca koji je itekako svjestan težine i ozbiljnosti stavljanja komedije na scenu.

- Vjerujem da je formalni odlazak u penziju zapravo samo početak rada - dodao je.

U predstavi igraju: Adna Hasanić, Tamara – Miličević-Stilić, Zlatan Školjić, Adem Smailhodžić, Ermina Nišić i Muhamed Bahonjić. Dramaturgiju predstave potpisuje Hasan Džafić.

Za scenografiju je bio zadužen Mensur Begičević, a za kostimografiju Ena Begičević-Čeliković. Kompozitor predstave je Igor Kasapović, a za koreografiju je bio zadužen Semir Šerić. Lekturu predstave potpisuje Merima Handanović.

- Dramski tekst "Žiranti" je, inače, komedija situacije, laka, neprentenciozna, sa umjerenim prisustvom komike, prije svega one situacijske, vodviljske, a onda i one verbalne, koja proističe iz dijaloga likova. U tekstu, tu i tamo, ima i elemenata crnog i lascivnog humora, farse, parodije, pa i satire, ali autor nije satiričkom oštricom dublje zasijecao "tkivo" bosanskohercegovačke frankenštajnovske stvarnosti. Njegove ambicije ostale su na nivou blagog kritiziranja negativnih društvenih pojava, kao što su korupcija ili snobizam, naprimjer. Stiče se dojam da ga je više zanimalo urušavanje morala u sferama porodičnog i društvenog života. Upravo jedna takva devijacija (konkretno: svingeraj) je, pored ostalog, pokretač dramske radnje.

Naime, dramski zaplet teksta baziran je na sučeljavanju oprečnih htijenja dva bračna para: jednog da riješi stambeno pitanje i drugog, koji im u tome može i hoće pomoći, ali zauzvrat traži bizaran ustupak (zamjenu partnera). Narečena nemoralna ponuda kod supružnika rezultira neporazumima, pobunom, ljutnjom, sukobima... U kulminaciji radnje, zanimljiv dramski obrat, ipak, sve raspliće u simpatičan "happy end" - o predstavi je kazao Hasan Džafić.

Prva reprizna izvedba predstave je zakazana za utorak, 30. mart u 18.30 sati.

- Sve programske aktivnosti u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica se održavaju u skladu sa higijensko-epidemiološkim mjerama - istakli su iz ovog teatra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.