open-navfaktor-logo
search
18. januar
U SARTR-u premijera predstave "Up and Down" u kojoj učestvuju mladi s Down sindromom
Na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR 18. januara premijerno će biti izvedena predstava "Up and Down" u režiji Ermina Brave, nastala u koprodukciji Udruženja Život sa Down sindromom FBiH i SARTR-a.
11.01.2024. u 11:25
get url
text

"Up and Down" je dokumentarna predstava nastala kao rezultat višemjesečnog rada s mladim izvođačicama i izvođačima s Down sindromom.

U saopćenju SARTR-a se navodi da je predstava glas jedne generacije koja mijenja svoj položaj u društvu. Zajedno sa svojim roditeljima primjer su kako se predanim i dosljednim radom mogu pomjerati granice. Od malih nogu su na sceni, kroz pozorište su učili o sebi i svijetu oko sebe. U ovoj predstavi progovaraju o svom sazrijevanju, hrabrosti, samostalnosti, pravima koja im pripadaju, barijerama i izazovima s kojima se suočavaju u društvu. Samostalni su, ali njihova budućnost nije samo u njihovim rukama, nego i našim. Imamo li mi odgovore na pitanja: Šta za nas znači biti drugačiji? Kako se ponašamo jedni prema drugima? Znamo li zaista šta je Down sindrom? Jesmo li doživjeli osuđivanje? Kad bismo bili superheroj/ina šta bismo promijenili u društvu? Da li bismo? Kako? Kada?

U predstavi igraju Ahmed Mašetić, Anes Kujović, Edna Šunjić, Ema Agić, Harun Tanović i Selma Hodžić.

Koreografiju potpisuju Selma Hodžić i Amila Terzimehić, scenografiju i kostimografiju Adisa Vatreš Selimović, a dramaturgiju Emina Omerović. Umjetnička saradnica za inkluziju je Alena Džebo.

Repriza predstave zakazana je za 19. januar, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.