open-navfaktor-logo
search
Savremena bh. umjetnica
Aleksandra Kokotović otvorila 50. jubilarnu izložbu u SAD-u
AUTOR: Autor: Faktor
17.04.2024. u 14:23
get url
text
U ponedjeljak, 15. aprila, u američkoj državi Floridi, otvorena je jubilarna 50. samostalna izložba bosanskohercegovačke umjetnice Aleksandre Kokotović. Izložba je otvorena u kultnom galerijiskom prostoru "The Lark", smještenom u autentičnoj zgradi iz 1920. godine u srcu Floridskog grada Jacksonville.
Ova savremena umjetnica smještena na nekoliko svjetskih adresa, svojim je progresivnim radom izgradila međunarodnu karijeru, a posljednja američka izložba joj je donijela mnoštvo novih saradnji sa floridskim galerijama koje će zastupati njen rad.
Pored stalne saradnje sa galerijom 725, Aleksandra je potpisala ugovor i sa galerijom "The Atlantic Contemporary".
Na 50. izložbi, i devetoj samostalnoj izložbi u SAD, Kokotović je posjetiocima predstavila radove iz dvije serije, rađene na nekoliko svjetskih lokacija.
Floridska izložba će biti otvorena do 1. juna 2024. godine.
Aleksandrina umjetnička uprizorenja krase mnoge privatne i javne objekte, hotele, restorane, a njene izložbe uvijek su veoma posjećene. Jedan od primjera bila je i nedavna izložba "Vid’ mu glave: Udubljivanje u složenost ljudskog života" u Sarajevu, održana u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.
Neka od izlaganja Kokotović u posljednjih nekoliko mjeseci bila su u Parizu tokom prestižnog Paris Fashion Week-a, u Beču u Hofburškoj palati, Banja Luci u Kamenoj kući, a nakon Floride, naredna izložba Aleksandre Kokotović bit će održana u Beogradu, u jednoj od vodećih galerija u Srbiji, galeriji ULUS, gdje će predstaviti najnoviju seriju monumentalnih radova pod nazivom "Pogrešan rat".
Zatim slijedi izložba u Bosanskom kulturnom centru u Zagrebu, u sklopu Ambasade BiH, i to 6. juna.
Aleksandrin rad mnogi kritičari opisuju kao transcendentno iskustvo koje premošćuje granice kulturne raznolikosti i univerzalne ljudske egzistencije. Aleksandrina sposobnost da kroz likovnu umjetnost istražuje fenomen ljudskog postojanja kroz prizmu višeslojnih simbola i emocionalnih dubina se istakla kao izuzetno duboka i slojevita.
Atmosfera sa otvaranja izložbe
FOTO: Privatni album/Aleksandra Kokotović
Njene slike i skulpture su opisane kao vizuelna poezija, čije su kompozicije prožete simboličkim značenjem koje izaziva introspekciju i refleksiju kod posmatrača. Kritičari naglašavaju njenu vještinu da kroz umjetnost prenese duboke filozofske ideje o prirodi ljudske egzistencije, interkulturalnoj razmjeni i univerzalnoj povezanosti svih živih bića. Aleksandrin umjetnički opus se smatra svojevrsnom meditacijom o suštini života, koja podstiče posmatrača da se zapita o svom mjestu u svijetu i o dubljim smislovima postojanja.
- Imam privilegiju da sam većinu svog života provedela u različitim dijelovima svijeta, čime sam postala putnik kroz prostor i kroz duše ljudi. Kroz moja putovanja, shvatila sam da je svijet poput ogromne knjige, svaki krajolik, svaka kultura, svaki jezik predstavlja stranicu koja čeka da bude pročitana i shvaćena. Upravo u toj raznolikosti pronalazim svoj umjetnički izraz, jer svaka nova sredina, svaki novi susret donosi sa sobom inspiraciju i dublje razumijevanje života.
Moji radovi postaju mostovi koji povezuju prošlost, sadašnjost i budućnost. Oni su više od platna i boje; oni su odraz moje duše koja traži istinu i ljepotu u svemu što me okružuje. Kroz umjetnost, istražujem dubine ljudskog bića, njegove snove, strahove, nadanja i patnje. Jer svaka četkica koja dodirne platno nosi sa sobom dio moje duše, dio mog putovanja kroz život.
U tom kontekstu, svaka moja slika ili skulptura postaju dijalog između mene i svijeta, između prošlosti i budućnosti. One su poziv na introspekciju, na promišljanje o našoj ulozi u ovom beskrajnom kosmosu, o našoj povezanosti s prirodom i sa drugim ljudskim bićima. Kroz umjetnost, otvaramo vrata svoje duše svijetu, ali isto tako i svijetu svoje duše - kaže Aleksandra.
Njeno putovanje kroz umjetnost je putovanje ka spoznaji, ka ljepoti, ka istini.
- I u tom putovanju, svaki novi korak je prilika za nova otkrića, za nove spoznaje, za nove slike koje će prenositi poruku ljubavi, razumijevanja i mira širom svijeta - poručuje ona.
Aleksandrina kreativna i intelektualno-filozofska mašta sa konceptualnom tematikom našla je formulu ozbiljne savremene umjetnosti visokih vrijednosti, te definitivno predstavlja ozbiljan doprinos regionalnoj umjetničkoj sceni.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.